Akkerbouw

Nieuws 1935 x bekeken 3 reacties

Wereldvoorraad graan groeit hard

Londen – De wereld heeft aan het eind van seizoen 2014/2015 de grootste maisvoorraad in 27 jaar. De totale graanvoorraad wordt de grootste in vijftien jaar, volgens de International Grains Council.

Ook in de EU groeien de voorraden, meldt de Europese Commissie. Brussel verwacht dat de EU eind juni 2015 een graanvoorraad heeft van 44,3 miljoen ton. Dat is genoeg om 8,3 weken verbruik te overbruggen. Eind juni 2013 was de Europese graanvoorraad genoeg voor 5,3 weken.

Eind juni 2009 had de EU voor elf weken graan op voorraad. Ook wereldwijd waren de voorraden toen erg groot. Toch zijn tarwe, gerst en mais nu duurder dan vijf jaar geleden. Dat komt doordat de twee grote graanexporteurs Rusland en Oekraïne in oorlog zijn. Ook in het Midden-Oosten is het oorlog en daar zitten de grootste graanimporteurs van de wereld.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Men moet niet naar tonnen kijken maar naar weken en is het een ander verhaal.

  • ed12345

    Als de mais erg in prijs daalt word er weer meer ethanol gemaakt

  • massy

    Het zal dan nog wel goedkoper worden want dit is niet intressant voor speculanten want dat was de afgelopen jaren wel anders want toen is door hen het graan en mais duur geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.