Akkerbouw

Nieuws 407 x bekeken 1 reactie

'Waarde aardappelexport 75 procent gestegen in tien jaar'

Brussel – De waarde van de Europese aardappelexport is de laatste tien jaar met 75 procent gestegen. Dat zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca tijdens een seminar over aardappelteelt in Brussel.

"De EU is de grootste exporteur van pootgoed naar Noord-Afrika, de grootste exporteur van consumptieaardappelen naar Rusland en de grootste exporteur van aardappelproducten naar Azië en Zuid-Amerika", aldus Pesonen. Hij wijst erop dat de aardappelteelt in de EU qua omvang het  vierde gewas is en dat de sector nauwelijks ondersteuning vanuit de EU krijgt.

Copa maakt zich wel zorgen over het huidige teeltseizoen. De prijzen staan zeer zwaar onder druk, met een verwachte oogst van 27,5 miljoen ton, 7 procent meer dan vorig jaar en de Russische boycot.

Pesonen roept politici op om de aardappelsector serieus te nemen en een duurzame toekomst te geven. "Importtarieven en fytosanitaire barrières moeten verdwijnen, het intellectuele eigendom van aardappelsoorten moet beschermd worden en er moet meer geïnvesteerd worden in de promotie van de aardappel als versproduct, zowel binnen de EU als daarbuiten", vindt Pesonen.

Eén reactie

  • info36

    Promotie is hard nodig. De meeste consumenten hebben geen flauw idee hoe gezond aardappelen zijn en wat je er allemaal mee kunt. Daarom neemt de versconsumptie zo hard af.
    Daarnaast is areaalbeheersing nodig. Een krimp van 20% is een must.

Of registreer je om te kunnen reageren.