Akkerbouw

Nieuws 1526 x bekeken 4 reacties

USDA verhoogt prognose wereldtarwevoorraad

Washington – De USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw, stelde donderdag 11 september de prognose voor de wereldgraanvoorraad aan het eind van het lopende boekjaar naar boven bij met bijna 2 procent ten opzichte van een maand geleden.

Het maandelijkse rapport 'Wasde' (world agricultural supply and demand estimates), dat een beeld geeft van vraag en aanbod op de wereldmarkt voor agrarische producten, in het bijzonder graan, geeft aan dat de graanaanvoer in het lopende boekjaar 2014/'15 meer toeneemt dan een maand geleden voorzien. De prognose van de dit seizoen wereldwijd beschikbare hoeveelheid tarwe is daarin naar boven bijgesteld met 6,6 miljoen ton.

Zowel de in opslag liggende tonnen tarwe als de productie is groter dan een maand geleden werd geraamd. Wat betreft de bijgestelde voorraad, met een plus van 2,8 miljoen ton, speelt vooral dat nu blijkt dat China in het vorige seizoen minder tarwe heeft benut ten behoeve van veevoer. Voor het lopende seizoen 2014/'15 is daarin overigens juist groei voorzien.

De tarweproductie is per saldo met 3,9 miljoen ton bijgesteld naar boven, tot een totaal van 720 miljoen ton. Dat is een record. USDA meldt dat de grootste toename te zien is in de EU (plus 3,1 miljoen ton) en Oekraïne (plus 2 miljoen ton). USDA baseert zich daarbij op informatie van de overheid in beide productiegebieden. In Noord-Afrika gaat Marokko 0,4 miljoen ton meer oogsten, terwijl in Algerije de prognose met 1 miljoen ton zakt. Australië gaat minder tarwe produceren (0,5 miljoen ton). Daar is het aanhoudend te droog in het noordwesten en begint droogte ook op te spelen in het belangrijkere westen en zuidoosten.

Het tarweverbruik wereldwijd is voor 2014/'15 opgehoogd met 3,2 miljoen ton. Dat is vooral te danken aan de al genoemde ontwikkeling in de veeteelt van China. Ook Iran gaat meer tarwe inzetten als veevoer. USDA meldt dat vooral Algerije, Pakistan en Iran meer tarwe zullen importeren. Canada, de EU en Oekraïne hebben meer beschikbaar en zullen de export uitbreiden, elk met naar schatting 1 miljoen ton. Brazilië en Kazachstan exporteren elk 0,5 miljoen ton meer. Per saldo groeien de voorraden echter harder dan het verbruik, zodat de eindvoorraad volgend jaar 1 juli uitkomt op 196,4 miljoen ton. Dat is een plus van 3,4 miljoen ton.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als de USDA zich laat baseren op cijfers die ze van anderen krijgen dan heeft dat voor mij weinig waarde. Die cijfers zijn politiek besmet dus waarschijnlijk onbetrouwbaar.

 • borgerbos

  Wat hier eigenlijk staat is dat we door een recordoogst de voorraad op peil kunnen houden, de toename van de voorraad is veel kleiner dan de toename in oogstverwachting. Hoe gaat het als volgend jaar de oogst kleiner blijkt te zijn?

 • ed12345

  Borgerbos ,heel simpel minder mais voor ethanol meer voor veevoer

 • Jan-Zonderland

  Hoeveel medewerkers van de USDA zouden af en toe ook wat speculeren op de termijnmarkt ? Op deze manier kunnen ze zelf hun winsten bepalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.