AkkerbouwNieuws

Tarweprijs bereikt laagste niveau in ruim vier jaar

Parijs – De tarweprijs staat op het laagste niveau in ruim vier jaar. Het eerstaflopende termijncontract (november) voor tarwe sloot vrijdag op de termijnmarkt in Parijs op €153,50.

In twee weken zakte de notering met bijna 11 procent. Het termijncontract voor levering in november 2014 werd vorig jaar in Parijs nog verhandeld voor €225.

Mais (novembercontract) werd in twee weken in Parijs ruim 8 procent goedkoper en sloot vrijdag op €137 per ton. Dit contract werd vorig jaar voor €196 verhandeld.

De graanprijzen zakken niet alleen door de overproductie. Ook andere factoren spelen een rol. Het is rustig geworden in Oost-Oekraïne nadat Oekraïne en de pro-Russische rebellen een wapenstilstand sloten. Dat stelt de graanmarkt gerust. Daarnaast willen Amerikaanse exporteurs marktaandeel terug winnen en bieden voor lage prijzen tarwe aan. Daar komt bij dat de prijsdalingen inkopers van graan terughoudend maakt. Waarom nu kopen als het graan morgen waarschijnlijk weer goedkoper wordt? Door de lage tarweprijs exporteert de EU veel tarwe.

Beheer
WP Admin