Akkerbouw

Nieuws 1581 x bekeken

Suiker Unie: grote verschillen tussen regio's

Dinteloord – De verschillen tussen bietenpercelen en teeltregio's zijn groot, ziet verwerker Suiker Unie na 2 weken bietencampagne.

Gemiddeld genomen zijn de opbrengsten hoog tot zeer hoog. De opbrengstprognose is ten opzichte van vorige week zelfs nog iets naar boven bijgesteld naar 15,1 ton suiker per hectare. Met een suikergehalte van 16,5 procent, een winbaarheid van 90,9 punten en 5,1 procent tarra is duidelijk dat de bietenkwaliteit gemiddeld genomen zeer goed is.

De wortelopbrengst is zo'n 87 ton. Dat was nog nooit zo hoog, zegt directeur agrarische zaken Gert Sikken. "De bietenoogst- en verwerking gaat vanaf het begin al goed en dat blijft nog steeds zo."

Gemiddeld, benadrukt Sikken. "Veel telers zitten ver boven het gemiddelde, maar er zijn ook telers die het niet zo treffen. Bijvoorbeeld in het gebied in zuidwestelijk Drenthe en Noord-Overijssel, waar zoveel wateroverlast is geweest dit voorjaar."

Daarnaast zijn er ook percelen waarin te veel rotte bieten worden aangetroffen. Zonder aanvullende maatregelen, in een bijzonder geval zelfs in twee fases rooien, is levering niet meer mogelijk. Onder andere rhizoctonia en aphanomyces zijn de boosdoeners.

Of registreer je om te kunnen reageren.