AkkerbouwNieuws

Slecht begin uienafzet, ondanks goede export

Dronten – Het afzetseizoen van zaaiuien is slecht begonnen. Akkerbouwers krijgen hun kostprijs niet betaald. De aanleiding is de overvloedige plantuienoogst. Toch is de export heel goed.

Jaap Jonker, verkoopleider bij De Groot en Slot, vindt het onverklaarbaar dat de uienprijs zo laag is. “Telers krijgen nu €3 tot €4, ondanks de gemiddeld iets lagere uienoogst. Aan de vraag ligt het niet, want er gaat best veel weg.”

De prijs is in de plantuien periode heel hard gezakt en trekt nu niet meer aan, ziet Jonker. “Alle verwerkers willen ook graag verpakken en sorteren op dit moment, wellicht heeft dat geen stimulerend effect op de prijs naar de teler.”

Daar is verwerker Piet van Liere van Gebroeders van Liere het mee eens. “Buitenlandse klanten begrijpen dat ook niet, de concurrentie tussen Nederlandse verwerker is zo groot dat we niets meer aan de uien verdienen. Momenteel is de baalprijs 10 cent per kilo en daar verdienen wij niks aan. Ook de teler moet bijleggen. Dit is niet goed voor de uienketen.”

Van Liere maakt zich vooral zorgen om de tweede helft van het afzetseizoen. “Voor de korte termijn loopt de export lekker, we liggen voor op andere jaren. Maar Senegal gaat traditioneel op 1 februari dicht en Rusland heeft de boycot. Het is de vraag wat daarna gebeurt. En Nederland produceert minstens zoveel uien als vorig jaar, dus volume is er sowieso. De prijs moet omhoog, maar ik vraag me af of dat gaat gebeuren.”

Beheer
WP Admin