Akkerbouw

Nieuws 1280 x bekeken 2 reacties

IGC: wereld oogst nog meer graan

Londen – De International Grains Council (IGC) verhoogt de graanprognose voor de wereld. De IGC gaat nu uit van een productie van 1.983 miljoen ton graan (exclusief rijst) in seizoen 2014/2015. Dat is 7 miljoen ton meer dan de verwachting van vorige maand.

De wereld produceert weliswaar 10 miljoen ton graan minder dan het record van vorig seizoen. En het verbruik stijgt met 32 miljoen naar 1.958 miljoen ton graan. Toch groeien de graanvoorraden in de wereld, doordat de productie groter is dan het verbruik, net als vorig seizoen. De IGC, een organisatie van landen die veel graan exporteren of importeren, verwacht dat eind dit seizoen (30 juni 2015) de wereld 429 miljoen ton graan op voorraad heeft. Dat is de grootste eindvoorraad in 15 jaar. De enorme voorraden drukken de prijzen. De tarwe- en maisprijzen liggen op het laagste niveau in ruim 4 jaar.

De wereld oogst wel een record aan tarwe, stelt de IGC. Die komt op 717 miljoen ton. Dat is 4 miljoen ton tarwe meer dan vorig seizoen. De oogsten vallen tegen in de VS, Canada, Australië en Azië. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de grote oogsten in de EU, China en de landen rond de Zwarte Zee. De tarwevoorraad aan het eind van dit seizoen groeit met 8 miljoen ton naar 195 miljoen ton.

De maisoogst bereikt met 974 miljoen ton net geen record, maar doordat de productie net als vorig seizoen veel groter is dan het verbruik groeien de maisvoorraden op de wereld wel naar een record van 195 miljoen ton.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Is niet zeker dat deze cijfers over enkele maanden nog kloppen.

  • info36

    Biobrandstoffen

Of registreer je om te kunnen reageren.