Akkerbouw

Nieuws 598 x bekeken 1 reactie

Groter brits tarwe-areaal

Londen – Britse akkerbouwers hebben dit seizoen 1,8 miljoen hectare tarwe geteeld, 19 procent meer dan een jaar eerder.

Het areaal wintergerst nam met 42 procent toe tot 366.000 hectare, het grootste areaal sinds 2003. Bij voorjaarsgerst is echter sprake van een afname met 40 procent naar 343.000 hectare. De opbrengsten lijken ook in Groot-Brittannië hoog te zijn met wel een grote regionale variatie.

Dat staat in een voorlopige opgave van het plattelandsministerie Defra over de landbouwtelling per 1 juni 2014. Verder nam het areaal koolzaad met 6 procent af naar 634.000 hectare, wat net als bij gerst komt door een flinke reductie van de hoeveelheid voorjaarskoolzaad. Daarnaast meldt Defra ook een oppervlakte van 106.000 hectare met haver. De oppervlakte aan braakliggende grond nam met 39 procent af naar 146.000 hectare wat volgens Defra een meer normaal niveau is.

Het algemene beeld voor granen lijkt na het moeizaam verlopen 2013 ook weer meer op het normale patroon. Vorig jaar moesten ook veel Britse akkerbouwers door de lange en strenge winter al ingezaaide wintergranen alsnog vervangen door voorjaarsgewas maar dat is dit jaar niet het geval geweest. De toename van het tarwe-areaal doet zich volgens Defra ook in alle regio's in min of meer gelijke mate voor. Ondanks de 'groei' is het areaal echter nog altijd wat kleiner dan in 2012 en 2011. Bij gerst is de verhouding tussen winter- en voorjaarsgewas nu weer terug naar vrijwel 50/50 wat ook vóór vorig jaar meestal het geval was. Het ministerie deelt tenslotte mee dat het half oktober de eerste schatting van de oogst hoopt te publiceren.

Eén reactie

  • ed12345

    Ook hier geldt ;hoge prijzen brengen lage prijzen en omgekeerd; Bij hoge prijzen is bwv spreken het gazon nog niet veilig ,bij lage prijzen daalt het animo om al hoekjes en gaatjes en vooral mindere gronden in te zaaien

Of registreer je om te kunnen reageren.