Akkerbouw

Nieuws 1563 x bekeken

Flinke opbrengst Fontane bij afnemende groei

Dronten – De groei van het aardappelras Fontane is in de afgelopen twee weken minder hard gegaan dan in de beide weken ervoor, de vaart is eruit.

Dat blijkt uit de jongste proefrooiing van Aviko Potato in de eerste week van september. Per hectare is er een bruto opbrengst van 69 ton gerooid. Dat is 3 ton meer dan in week 34. Destijds werd 66 ton gemeten, een toename met 9 ton ten opzichte van de voorgaande proefrooiing. De nu gemeten opbrengst ligt wel 4 ton boven het vierjarig gemiddelde.

De grofte van Fontane is licht toegenomen, naar 81 procent 50 millimeter opwaarts. Dat was twee weken tevoren 78 procent. De grofte ligt nu vrijwel gelijk aan het maximum dat in de voorgaande vier jaren is gemeten bij rooiing in week 36. Het onderwatergewicht is ten opzichte van de vorige meting gelijk gebleven, op 387 gram. Dit ligt binnen de bandbreedte van het vierjarig gemiddelde. Het vorige keer gemeten knollental 40 mm opwaarts was 6,7. Ondermaat ontbreekt nagenoeg. Aviko heeft bij de proefrooiing van Fontane nu 97 procent gerooid in de maat 40 millimeter opwaarts.

De afvlakkende groei van Fontane is ook in België geconstateerd. Op basis van proefrooiingen meldt het interprovinciaal proefcentrum voor de aardappelteelt PCA dat vorige week bruto 58 ton per hectare is gemeten, een toename in veertien dagen tijd van slechts 2 ton. Ondermaten zijn er ook in België nauwelijks, de opbrengst is netto 57 ton. Dat is het hoogste resultaat gemeten in de voorgaande zes jaar. Ook het PCA signaleert een nagenoeg constant onderwatergewicht (384 gram).

PCA meldt wel een doorgaande groei voor Bintjes.  Er kwam in de tweede helft van augustus 6 ton per hectare bij, tot een gemiddelde van bruto 54 ton. De grofte van de Bintjes neemt in België ook nog toe, er werd 78 procent 50+ gemeten. PCA trekt wat betreft de Bintje-groeicurve een vergelijking met 2011, toen de groei in september stil viel op 55 ton netto. De afrijping is nu wel verder dan destijds.

Of registreer je om te kunnen reageren.