Akkerbouw

Nieuws 1195 x bekeken

Extreem grote uienexport eind juli

Zoetermeer – De Nederlandse uienexport is in week 31, de overgang van juli op augustus, uitgekomen op een uitzonderlijk totaal van bijna 24.500 ton.

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van GroentenFruit huis/KCB. Deze hoeveelheid ligt ongeveer 10.000 ton boven het gemiddelde dat in de voorgaande vijf jaren is geboekt in week 31. Een dergelijk resultaat is voor die week dan ook niet eerder geboekt.

Van het totaal ging een aanzienlijk deel, te weten 8.700 ton, naar Senegal. Het was de eerste week van levering aan deze bestemming in Noordwest-Afrika. Senegal houdt doorgaans na februari de grens gesloten voor buitenlandse uien om de markt af te schermen en zo eigen teelt te bevorderen.

Doordat ook andere landen om Senegal erg aan de markt zijn was Noordwest-Afrika in week 31 goed voor 70 procent van de afzet van Nederlandse uien in het buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.