Akkerbouw

Nieuws 888 x bekeken

Duitse zetmeeltelers benadeeld in EU

Berlijn – De telers van zetmeelaardappelen in Duitsland hebben een concurrentienadeel ten opzichte van telers in andere lidstaten.

De Duitse telers krijgen geen steun van de overheid. Dat is anders in Nederland, Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk.

De telers van zetmeelaardappelen kregen tot 2012 steun van de EU. In dat jaar werd de subsidie volledig ontkoppeld van de teelt en opgenomen in de bedrijfstoeslagen. Maar Nederland, Denemarken en Oostenrijk steunen de zetmeelsector nog met een subsidieregeling, stelt voorzitter Gebhard Bakker van de Bundesverbandes der Stärkekartoffelerzeuger. "In Frankrijk wordt zelfs een deel van de EU-subsidie nog uitbetaald als gekoppelde steun. In sommige landen loopt de steun op tot 800 euro per hectare. De Duitse telers staan met lege handen. De overheden moeten zorgen voor een gelijk speelveld in de EU."

Toch heeft Bakker vertrouwen in de zetmeelteelt in Duitsland. "Ook al zijn we in de steek gelaten door de politiek. Er staat nog 55.000 hectare zetmeelaardappelen in Duitsland. Dat is meer dan een vijfde van het totale aardappelareaal. De teelt is vooral belangrijk op lichte gronden waar weinig andere gewassen rendabel zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.