Akkerbouw

Nieuws 2016 x bekeken

Bietencampagne veelbelovend

Dinteloord – De eerste campagneweek van Suiker Unie is goed verlopen. De oogstomstandigheden zijn mooi, de fabrieken draaien naar wens en de bietenkwaliteit is goed met hoge suikergehaltes en weinig tarra.

In de eerste week van de bietencampagne van Suiker Unie zijn bieten verwerkt met een suikerpercentage van gemiddeld 16,3 procent. Dat blijkt uit de eerste campagnegegevens van het bedrijf. De bieten van de Groninger klei hadden met 16,6 procent het hoogste suikerpercentage in zich. Een gedeelde tweede plek (16,5 procent) is voor de regio's Goeree-Overflakkee, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland.

"Dit zijn hoge percentages voor de tijd van het jaar", zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. "In het Zuiden net in de 16 procent en in het Noorden zelfs 16,5 procent suiker. Dat zijn heel mooie gehaltes."

Bovendien is het tarrapercentage met 6,5 tot 7 procent laag. "Dit mooie weer van de laatste tijd maakt veel goed van de sombere en natte maand augustus, dat was niet bepaald een suikermaand. En de meeste productie vindt plaats in de laatste fase."

Dat telt volgens Sikken zeker zo zwaar als het vroege seizoensbegin en een ongestoorde groei. "Al met al wijst alles op een recordopbrengst."

Droogte is volgens Sikken nu niet echt een belangrijk onderwerp. "Dat speelt vooral bij andere gewassen. In de bieten is geen schade. Hoewel er op langere termijn natuurlijk wel een keer een buitje mag vallen."

Over de gezondheid maakt Sikken zich geen zorgen. "Natuurlijk moet je opletten, zeker als bieten langer in het veld staan. Van de buitendienst hoor ik echter vooral dat er heel veel mooie, gezonde bietenpercelen staan."

Of registreer je om te kunnen reageren.