Akkerbouw

Nieuws 1197 x bekeken

Verwachting naar 14,8 ton suiker per hectare

Dinteloord - De verwachting blijft dat 2014 een recordsuikeropbrengst per hectare gaat geven. De vorige prognose stond op 15 ton suiker per hectare en is nu licht gedaald met 0,2 ton per hectare. Het relatief koude, sombere en natte weer in augustus heeft minder groei gegeven dan normaal.

Er zijn aanzienlijke regionale verschillen en ook binnen regio's zullen er grote verschillen tussen telers zijn. Deze verschillen worden met name veroorzaakt door regionale neerslagoverschotten, deels al in dit voorjaar ontstaan en deels in augustus. De suikeropbrengst in de Flevopolders wordt geraamd op 18,2 ton per hectare, die op het noordoostelijk zand op 12,6 ton.

Vooral in zuidelijk Drenthe en noordelijk Overijssel is dit voorjaar wateroverlast geweest met grote gevolgen voor de betreffende percelen. Maar ook elders is lokaal te veel neerslag gevallen, zoals in augustus in Limburg en delen van West-Nederland.

De komende periode zal duidelijk worden of de verwachting nog bijgesteld moet worden.

De verwachting is dat landelijk de gemiddelde hectare-opbrengst uitkomt op 14,8 ton suiker. Dit zou een recordopbrengst per hectare zijn. Bij deze prognose wordt vanaf nu uitgegaan van gemiddelde weersomstandigheden. Mochten er stressomstandigheden optreden dan zal dat een opbrengstverlagend effect hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.