AkkerbouwNieuws

Veel slechte tarwe in EU

Parijs – De EU oogst veel minder maaltarwe. Het Franse marktbureau Stratégie Grains schat dat 59 procent van de tarwe bakwaardig is.

Vorig jaar was dat 71 procent. Stratégie Grains verwacht dat de EU dit jaar 85 miljoen ton maaltarwe oogst, tegen 96 miljoen ton vorig jaar. Terwijl de totale tarweoogst groter uitvalt. Die schat het marktbureau op 151,3 miljoen ton. Dat is bijna 8 miljoen ton meer dan vorig jaar. Daarvan bestaat 144,1 miljoen ton uit zachte tarwe.

Door de regen valt de kwaliteit van veel Europese tarwe lager uit dan normaal. Vooral de valgetallen zijn aan de lage kant. Een laag valgetal geeft aan dat er schot in de tarwe zit, waarbij de korrel in de aar door het vocht is gaan kiemen. Graanimporterende landen hanteren voor tarwe vaak een minimum valgetal van 225 seconden. Volgens de agrarische nieuwssite Agrimoney voldoet slechts een derde van alle Franse tarwe daaraan. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht daarom dat de EU dit seizoen 2014/2015 veel minder tarwe exporteert. Het USDA schat de export op 25 miljoen ton. Dat is 21 procent minder dan de 31,5 miljoen ton tarwe die afgelopen seizoen aan derde landen is verkocht.

Beheer
WP Admin