AkkerbouwNieuws

Uiensector bang voor prijsdruk

Doetinchem – De uiensector vreest dat de marktprijzen niet zullen aantrekken nu de Russische markt is weggevallen door het embargo op vele voedselproducten.

“Rusland is een belangrijke afnemer. Valt die weg, dan komt er een overschot op de markt,” vreest Chayenne Wiskerke van uienverwerker Wiskerke Onions.

Ook Piet van Liere, van uiensorteer- en exportbedrijf Gebroeders van Liere, ziet het somber in als het Russische importverbod niet wordt teruggedraaid. “Tot januari exporteren we veel richting Afrika en het Midden-Oosten. Daarna zijn er weinig alternatieve markten.” Jaarlijks wordt circa 6 procent van de Nederlandse uien naar Rusland geëxporteerd, wat wel aanzienlijk maar niet onoverkomelijk lijkt. “Iedereen in Europa zal echter op zoek moeten naar alternatieven,” geeft Van Liere aan.

Daardoor zal er meer aanbod op de markt zijn. “Een klein overschot kan zo al snel leiden tot een grote negatieve prijsdruk,” aldus Wiskerke. Zij hoopt dan ook dat voordat het zover is, de Russische grens weer open zal gaan. “Zolang dit niet gebeurt, gaat het ten koste van de stemming op de uienmarkt”, geeft Ralph de Clerck aan, voorzitter van de uiencommissie van VTA. “Alle vraag geeft stemming en als de vraag wegvalt is er ook geen stemming.”

Beheer
WP Admin