Akkerbouw

Nieuws 4607 x bekeken 1 reactie

Shirlan verdwijnt

Bergen op Zoom - De voor uien, aardappelen en bloembollen veel gebruikte en belangrijke fungicide Shirlan verdwijnt. Dat meldt gewasbeschermingsproducent Syngenta Crop Protection.

Theo van Empel, hoofd Verkoop Nederland bij Syngenta, spreekt van een gevoelige tik voor de schimmelbestrijding in met name de uien- en bloembollenteelt. "We beseffen dat in diverse teelten de bladbespuitingen zeer gemist zullen worden, zeker in uien en bloembollen, daar hier geen andere fluazinam bevattende producten zijn toegelaten. Hier ontstaat zeker een knelpunt. In een jaar als dit is het overgrote deel van de uien er verschillende keren mee gespoten."

Voor de fluazinam bevattende producten Shirlan, Ohayo en Dirango loopt al vanaf 2011 een herregistratieprocedure van de toelatingshouder ISK Biosciences. In deze omvangrijke procedure zijn deze middelen door het CTGB beoordeeld volgens de nieuwste criteria. Uitkomst is nu dat voor de hier genoemde drie producten alle bladbespuitingen zullen komen te vervallen. De huidige boldompel toepassingen blijven behouden.

De impact van het verdwijnen van Shirlan in de teelt van aardappelen is beperkt. Er is anno 2014 een voldoende breed pakket middelen beschikbaar om de schimmelziekte phytophthora onder de duim te houden. Shirlan is in de schimmelbestrijding in aardappelen leidend geweest; in 2002 had het een marktaandeel van rond 40 procent. Behalve de komst van nieuwe middelen tegen phytophthora, speelde enkele jaren geleden de verminderde gevoeligheid van een bepaalde schimmelstam het middel parten.
Er is een uitverkoop en opgebruiktermijn vastgesteld tot 28 februari 2015 voor product met het huidige etiket.

Eén reactie

  • haverboer1

    opgebruik termijn tot 28 februari 2015. lekker handig als je net een bus hebt aangebroken om de uien te bespuiten. kan je de bus niet eens meer netjes op gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.