Akkerbouw

Nieuws 544 x bekeken

Schotse boeren: meer gerst in whisky

Edinburgh – Schotse gerstboeren willen een groter aandeel van de snelgroeiende markt voor maltgerst voor de nationale whisky-industrie.

De National Union of Scotland pleit daarbij voor een samenwerkingspact tussen de akkerbouwers en de whisky distilleerderijen in Schotland.

De boeren spelen daarmee in op een komende top over de whisky-sector die de regionale minister voor plattelandszaken Richard Lochhead in oktober wil beleggen. De bewindsman heeft alle partijen in de keten uitgenodigd om te praten over het versterken van de Schotse banden met Schotse whisky. Distilleerderijen gebruiken weliswaar veel gerst uit eigen land maar voeren daarnaast ook veel gerst in uit Engeland of uit het buitenland. Daarbij gelden tot nu toe geen eisen aan de hoeveelheid Schotse gerst om het predikaat 'Scotch' te mogen voeren.

Lochhead, op campagne voor het komende referendum over onafhankelijkheid voor Schotland: ''We moeten er alles aan doen om elk stadium van de productie hier in Schotland te steunen, van onze gerstboeren tot de whiskyproducenten, om zo de geloofwaardigheid van de Schotse herkomst van de whisky veilig te stellen.'' Voorzitter Nigel Miller van de National Farmers Union for Scotland is het daar mee eens: ''Een samenwerkingsverband kan de productie van gerst ondersteunen en het areaal veilig stellen zodat we aan de groeiende ambitie van malt- en graanwhisky productie voor de komende jaren kunnen blijven meewerken. We kunnen zo ook de moutcapaciteit hier in Schotland versterken zodat die beter overeenkomt met de distilleerderijsector.''

Of registreer je om te kunnen reageren.