AkkerbouwNieuws

Rusland exporteert veel tarwe ondanks sancties

Moskou – Rusland exporteert momenteel heel veel tarwe. Russische handelaren vrezen dat de export binnenkort getroffen kan worden door aanvullende internationale sancties, nadat Rusland vanaf deze week zelf de invoer boycot van een groot aantal producten uit diverse landen.

De Russische handelaren spelen daarop in door tarwe voor een concurrerende prijs aan te bieden op de wereldmarkt, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het Weekbericht Granen.

Egypte kocht opnieuw een lading van 175.000 ton Russische maaltarwe. Tunesië kocht vermoedelijk 184.000 ton tarwe in Rusland. De Russische overheid meldt dat sinds de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim, dat de aanleiding was voor alle sancties, Rusland bijna 40.000 ton graan en afgeleide producten heeft geëxporteerd naar onder andere Cyprus, Saoedi-Arabië en Turkije. De autoriteiten in de importerende landen ontkennen het bericht.

De Duitse Commerzbank verwacht echter dat de Russische tarwe-export snel inzakt, als gevolg van de door Rusland ingestelde boycot. Analisten van de Commerzbank denken dat de wereldhandelsorganisatie WTO strafmaatregelen gaat nemen tegen Rusland. Ook zou Rusland door de invoerboycot meer tarwe nodig hebben voor binnenlands gebruik, waardoor minder beschikbaar is voor de export.

Toch leidt de lagere Russische export niet tot hogere tarweprijzen, verwacht de Commerzbank. Daarvoor is het tarweoverschot in de wereld dit seizoen te groot.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin