Akkerbouw

Nieuws 2959 x bekeken

'Nontox effectief tegen PLAMV-virus in lelies'

Vledder – Het ontsmettingsmiddel Nontox is effectief tegen het PLAMV-virus in leliebollen.

Nontox leidt niet tot schade aan het gewas, blijkt uit onderzoek van het instituut HLB.

Het bedrijf Watter maakt machines die het ontsmettingsmiddel Nontox produceren met water en zout. Nontox wordt volop gebruikt in ziekenhuizen en koeltorens, zegt directeur Alfred Koop. "Omdat Nontox op locatie wordt geproduceerd, is er geen toelating nodig om het te mogen gebruiken. En het kost slechts 6 euro per 1.000 liter."

Het HLB onderzoekt of Nontox helpt tegen het PLAMV-virus, zegt onderzoeker Weijnand Saathof. "Het virus veroorzaakt heel veel schade. Leliebollen worden vier jaar vermeerderd alvorens de bollen worden verkocht. De bollen worden meerdere keren gedompeld tegen ziekten. Het PLAMV-virus kan zich daardoor verspreiden, want de gangbare methoden werken niet tegen dit virus."

De resultaten van het onderzoek worden vrijdagmiddag gepresenteerd op een open dag op het proefveld bij het Drentse Vledder. Saathof: "We hebben met PLAMV-virus besmette leliebollen zowel warm als koud gedompeld. Daarbij hebben we de gangbare ontsmettingsmiddelen in steeds grotere mate vervangen door Nontox, tot een bad met 100 procent Nontox. Na alle Nontox-behandelingen was het PLAMV-virus niet terug te vinden in het water. De lelies zijn dit voorjaar uitgeplant. In het veld is tot nu toe geen schade te zien aan de gewassen. De bollen genezen met Nontox niet van het virus, maar de kans op verspreiding is nihil."

Of registreer je om te kunnen reageren.