Akkerbouw

Nieuws 1687 x bekeken 2 reacties

NAV bezorgd over regelingen in de akkerbouw

Den Haag – De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vreest dat de Brancheorganisatie Akkerbouw geen algemeen verbindend verklaring kan aanvragen bij de overheid voor maatregelen of regelingen die de hele akkerbouw aangaat.

De gesprekken daarover met de overheid lopen niet best, zegt NAV-voorzitter Teun de Jong.

De sector richtte onlangs de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw op, omdat de overheid op 1 januari het Productschap Akkerbouw opheft. De BO gaat een erkenning aanvragen bij de overheid. Dan kunnen afspraken algemeen verbindend worden verklaard, zodat ze gelden voor alle bedrijven in de keten ook als ze geen lid zijn van een organisatie die deel uitmaakt van de BO.

Bij vlees of zuivel is het eenvoudig om een organisatie per product in te stellen, zegt de Jong. "Dat is voor de akkerbouw met zijn vele gewassen onmogelijk. Maar de overheid wil dat wel. Wij willen een organisatie voor alle akkerbouwgewassen. Anders moeten we een bureaucratische moloch optuigen. Dat is een hele negatieve ontwikkeling."

Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw kan zich niet voorstellen dat de BO-Akkerbouw geen algemeen verbindend verklaring zou kunnen aanvragen bij de overheid. "Als we dat per gewas moeten doen, ontstaat een enorme bureaucratie. Door de vruchtwisseling in de akkerbouw grijpen de gewassen op elkaar in. Dat kun je niet los zien van elkaar. Het kabinet is nog bezig met het invullen van het beleid voor de brancheorganisaties. Ik ga er vanuit dat ze hun gezonde verstand gebruiken."

De sector heeft een bestuur benoemd voor de BO Akkerbouw. Dat bestaat uit veertien vertegenwoordigers van kwekers, telers, handelaren en verwerkers van akkerbouwproducten. De BO is een initiatief van LTO-Akkerbouw, NAV, NAJK, Nederlandse Aardappel Organisatie, VlasenHennep, Comité van Graanhandelaren, Plantum, Vavi, Vereniging van Graszodenkwekers en de coöperaties Cosun, Avebe, CZAV, Agrifirm Plant.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    wat is het nut van het opheffen van het productschap als we nu weer door een brancheorganisatie genaaid worden

  • witlofteler

    Bepaalde zaken moeten toch branche breed geregeld en gefinancierd worden. Daar is zo'n organisatie voor. Het is alleen wel belangrijk goed een vinger aan de pols te houden, om onnodig hoge lasten om potjes te vullen en onnodige onderzoeken te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.