Akkerbouw

Nieuws 1406 x bekeken

'NAK belangrijk voor export pootgoed'

Swifterbant – Het opgaan van de keuringsdienst NAK in de NVWA gaat VVD-kamerlid Helma Lodders te ver.

"De NVWA moet zelf orde op zaken stellen. Bovendien draait de NAK goed. Waarom zou je dan iets veranderen?"

Lodders bezocht dinsdagochtend pootgoedteler Piet Boudeling in Swifterbant. Boudeling en zeven andere telers willen de NAK behouden. Lodders onderschrijft dat het NAK-certificaat een goede naam heeft in het buitenland. "Dat draagt bij aan de export van Nederlands pootgoed. En de NAK werkt kostenefficiënt."

De NAK is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). De regering wil de meer dan honderd ZBO's herstructureren. In mei meldde minister Stef Blok van Binnenlandse Zaken dat de keurings- en controlediensten voor de land- en tuinbouw opgaan in twee nieuwe ZBO's: een plantaardige en een dierlijke. Lodders: "Ik wil in debat met de bewindslieden over hun beweegredenen. Mogelijk zit er een juridische leemte tussen de verantwoordelijkheid van een minister en de werkwijze van een private organisatie. Dan moet er wellicht iets veranderen. Maar mijn uitgangspunt is dat we zuinig moeten zijn op iets dat goed draait."

Boudeling is betrokken bij de actiegroep 'Behoud de NAK'. De groep overhandigde eind juni een petitie aan de Tweede Kamer met 1.200 handtekeningen. Volgens Boudeling is pootgoed telen bepalend voor een akkerbouwbedrijf. "Het vergt veel kennis en grote investeringen. Het hele bedrijf is er op ingericht. Je kunt dat niet zo maar opgeven. Het Nederlandse pootgoed blinkt uit in kwaliteit. Daar heb je een zelfstandige NAK voor nodig. Je kunt de NAK niet zo maar vergelijk met andere ZBO's, zoals een woningbouwcorporatie."

Of registreer je om te kunnen reageren.