Akkerbouw

Nieuws 3115 x bekeken 3 reacties

McCain sluit fritesfabriek in Canada

Borden-Carleton – McCain sluit 31 oktober de fritesfabriek in Borden-Carleton op Prince Edward Island in het oosten van Canada. De fabriek produceert te weinig frites.

Volgens McCain verplaatst de vraag naar frites zich van Noord-Amerika naar andere regio's in de wereld. Ook is de productie in andere fabrieken efficiënter geworden. En de sterke Canadese dollar remt de export.

Voorzitter Gary Linkletter van de Potato Board op Prince Edward Island is teleurgesteld, zegt hij tegen de nieuwssite Journal Pioneer. "De wereldwijde vraag naar frites groeit. We hadden gehoopt dat McCain de overcapaciteit nodig zou hebben om aan de vraag te voldoen. Maar de fabriek draait niet eens op halve kracht. Dat kost geld en McCain heeft fabrieken elders in de wereld die de productie kunnen overnemen."

Ook de Canadese aardappelverwerker Cavendish Farms kampt met problemen op Prince Edward Island, zegt directeur Ron Clow tegen Journal Pioneer. Volgens Clow is de kostprijs te hoog op het eiland en moet er meer zoet water komen voor de aardappelteelt. "De hectareopbrengsten blijven achter bij de rest van Noord-Amerika."

Laatste reacties

 • Mels

  Toen was er nog maar 1 fabriek op het eiland. Nu zijn ze helemaal overgeleverd aan Cavendish......Moet nog zien hoe dit afloopt met de aardappelteelt op PEI zo.

 • ed12345

  Het eens Canadese aardappel paradijs heeft het zwaar te verduren Vervoer is toch steeds duurder aan het worden en ze zitten nu eenmaal vrij ver van de grote bevolkingcentra.Er worden daar ook steeds meer soya bonen geteeld,maarja die komen vaak in Sorel of Becancour dat is toch gauw ook een dagje stomen de non GMO worden ook wel daar gesorteerd en verpakt en misschien vanuit Halifax verstuurd
  Voor wie er ooit in de zomer geweest is zal beamen dat het een prachtig landschap is met voor canadese begrippen alles op zeer korte afstand

 • Mels

  idd Ed,het is een prachtige vakantie bestemming die voor europeanen eigenlijk dichterbij is dan ze zelf weten. Eiland heeft veel geschiedenis en zal het over een andere boeg moeten gooien, Welke weet ik ook niet maar dat mogen ze zelf uitzoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.