Akkerbouw

Nieuws 1613 x bekeken

Kaligift aardappelen niet snel te hoog

Vredepeel - Voor een hoge en goede aardappelopbrengst is voldoende kali essentieel.

Dat blijkt uit proeven van Agrifirm Plant op PPO proefboerderij Vredepeel. Kaligiften hoger dan het standaardadvies blijken nodig om een maximale opbrengst te halen. In de proeven van vorig jaar met het ras Fontane liepen de opbrengsten bij de maximale gift van 400 kilo kali per hectare nog steeds op. Dit jaar is daarom de maximale gift verhoogd tot 475 kilo per hectare. Volgens Agrifirm-kenniscoördinator Karin Oonk is bij een aardappelopbrengst van 75 ton per hectare een kaligift van 400 kilo per hectare nodig om de onttrekking te compenseren. "Dat zijn behoorlijke hoeveelheden."

Voor de proeven is voor het poten een basisgift kali gegeven oplopend in trappen van 75 kilo per hectare. Half juni kregen alle objecten, op het 0-veld na, een bijbemesting van 75 kilo kali in de vorm van kali 60. In het proefveld vallen de 0-objecten direct op, deze zijn half augustus al helemaal afgestorven terwijl het standaardveld nog volop in de groei is. Vorig seizoen leverde het 0-veld een opbrengst van 60 ton aardappelen per hectare terwijl het object met de hoogste kaligift doorgroeide tot een opbrengst van 75 ton per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.