Akkerbouw

Nieuws 1174 x bekeken 1 reactie

'Isoglucose verdringt suiker in voeding'

Utrecht – Isoglucose kan suiker na 2017 verdringen als voedingsstof. In september van dat jaar vervalt de suikerquotering. Tegelijk vervalt ook de beperking aan de productie van isoglucose.

Isoglucose is een zoetstof die wordt geproduceerd uit graan. Analisten van de Rabobank verwachten dat de productie van isoglucose gaat stijgen na 2017. Dat gebeurt vooral in landen waar veel graan en weinig suikerbieten worden geteeld, zoals Hongarije Roemenië en Bulgarije.

In hoeverre isoglucose na 2017 suiker uit de markt verdringt, is afhankelijk van een aantal factoren, schrijft de Rabobank in het rapport 'Will starch grains beat sugar?' De belangrijkste is het prijsverschil tussen isoglucose en suiker. Ook de bereidheid van voedingsmiddelenproducenten om suiker te vervangen door isoglucose en de acceptatie door consumenten spelen een grote rol.

De EU beperkt de productie van isoglucose voor de interne markt tot 720.000 ton per jaar. Daarmee kan worden voorzien in 4 procent van de vraag naar zoetstoffen in de EU. In de VS, Mexico en China heeft isoglucose een veel groter marktaandeel. In de VS is dat zelfs 40 procent.

Eén reactie

  • Fendtfan

    de rabobank heeft het al zo vaak verkeerd voorspeld. ik hecht hier geen waarde meer aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.