AkkerbouwNieuws

CWB: graanprijzen dalen verder

Perth – De graanprijzen blijven dit hele seizoen onder druk staan door het overschot op de wereldmarkt. Dat verwacht Neil Townsend, directeur Marktonderzoek van het Canadese graanhandelsbedrijf CWB, de vroegere Canadian Wheat Board. “De oorzaak zijn de enorme overschotten aan tarwe, mais en sojabonen.”

Townsend sprak op een serie bijeenkomsten in West-Australië van Rabobank Australia & New Zealand. “Een aantal factoren speelt een rol. Er is geen forse toename te verwachten van het verbruik. De vraag naar graan voor de productie van ethanol neemt geleidelijk af. Door betere rassen en teeltmethoden stijgen de hectareopbrengsten. Het groeiseizoen in de graangebieden van de wereld verloopt tot nu toe goed. Daardoor komt er een groot aanbod van graan en oliezaden vanuit de hele wereld.”

China blijft waarschijnlijk veel sojabonen importeren, verwacht Townsend. “Maar veel landen zijn meer sojabonen gaan produceren met het oog op de behoefte van China, bijvoorbeeld Brazilië en Canada. En China hoeft minder tarwe te kopen op de wereldmarkt door de grote eigen oogst. Hoewel China niet transparant is over de productie en de voorraden.”

De VS verwacht een recordoogst aan mais en sojabonen. Townsend: “Er zijn tot nu toe geen signalen dat die recordoogst er niet gaat komen. De maisvoorraad groeit hard in de VS.”

Townsend verwijst ook naar het conflict tussen Rusland en Oekraïne. “Dat effect op de graanprijzen blijft nog even. Maar zowel Rusland als Oekraïne zegt dat het volop graan kan blijven exporteren.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin