AkkerbouwNieuws

Beperking metam-natrium maakt huurland duurder

Hillegom – De beperking in het gebruik van metam-natrium jaagt de prijs voor huurland omhoog. Er komt minder aaltjesvrij huurland beschikbaar voor de bollenteelt, vreest branche-organisatie KAVB.

Op 28 mei verbood staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma metam-natrium, omdat omwonenden en agrariërs mogelijk gezondheidsrisico’s lopen. De toelatingshouder heeft nieuwe informatie aangeleverd. Nu mag het middel alleen onder voorwaarden worden gebruikt. Er moet een buffer van 150 meter zitten tussen het ontsmette perceel en verblijfsplaatsen van mensen. Het perceel moet veertien dagen afgedekt zijn met folie. Er mag maximaal 1 hectare worden ontsmet, met minimaal 150 meter afstand tussen behandelde velden.

Hierdoor kan metam-natrium minder worden toegepast, zegt adjunct-directeur André Hoogendijk van de KAVB. “Besmette percelen vallen af. Er komt meer vraag naar aaltjesvrije percelen en dat drijft de huurprijs op. Vooral in het noorden en oosten van het land en in Flevoland maken bollentelers gebruik van huurland.”

Er zijn geen middelen met zo’n brede werking als metam-natrium, zegt Hoogendijk. “We onderzoeken alternatieven, zoals inundatie (onder water zetten van percelen) en het telen van gewassen. Maar gewassen bestrijden selectief aaltjes. We hopen dat Dijksma geld beschikbaar stelt om het onderzoek naar alternatieven te versnellen.”

De KAVB wil de bufferzone tussen perceel en bebouwing niet ter discussie stellen, zegt Hoogendijk. “Het middel mag niet tot risico’s leiden. Maar we gaan wel praten met de overheid om te zoeken naar praktische oplossingen.”

Ook voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen wil een praktische invulling. “We stellen de bufferzone met woongebieden niet ter discussie. Maar de bufferzone tussen ontsmette percelen, de maximale oppervlakte van 1 hectare en de verplichting om het perceel af te dekken, zijn moeilijk werkbaar.”

Staatssecretaris Dijksma vindt het onvermijdelijk om het gebruik van metam-natrium te beperken. Hoe groot de impact voor individuele ondernemers ook is, stelt ze in een toelichting aan de Tweede Kamer. “Gezien de eerder door het CTGB gesignaleerde risico voor de volksgezondheid (met name van kinderen) is dit onvermijdelijk.”

Dijksma zegt dat ze samen met het landbouwbedrijfsleven werkt aan alternatieven voor grondontsmetting, waarbij ze zich ook richt op de teelt van vanggewassen. Ze ondersteunt de ontwikkeling van alternatieven, met de bedoeling dat die vanaf volgend jaar kunnen worden toegepast.

De huurprijs voor land wordt ook omhoog geduwd door de vergroeningseisen in het EU-landbouwbeleid. Veehouders moeten meer grasland aanhouden. En doordat de melkquotering vervalt in 2015, breiden veehouders hun veestapel uit waardoor ze meer voer nodig hebben.

Beheer
WP Admin