Akkerbouw

Nieuws 1558 x bekeken

Aviko: Fontane groeit bovengemiddeld

Dronten – Aviko Potato oogstte in week 32 bij de laatste proefrooiing van Fontane bruto 57 ton per hectare.

Dat is 5 ton meer dan twee weken eerder. De hectareopbrengsten liggen boven het vierjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Dat zit op 55 ton bruto per hectare voor Fontane.

Door het groeizame weer groeien de knollen vlot in de gewenste maat. Bij de laatste proefrooiing in week 32 zat 74 procent van de Fontane in de maat 50-op. Dat was twee weken eerder 64 procent. Het onderwatergewicht steeg in twee weken van 356 naar 379 gram. Ook de grofte en het onderwatergewicht scoren beter dan het vierjarig gemiddelde. Dat ligt voor week 32 bij Fontane op 67 procent en 372 gram.

Willem van Tilburg, manager Inkoop bij Aviko Potato, constateert wel dat er grote verschillen zitten in de percelen. "Sommige percelen hebben veel regen gehad, andere juist te weinig. "

Bij de proefrooiingen van Aviko Potato in België en Frankrijk zit Fontane gemiddeld op 50 ton per hectare. Dat was twee weken eerder nog 42 ton. Een jaar eerder zat Fontane in die landen in week 32 gemiddeld op 43 ton.

De Bintjes in Frankrijk en België zitten gemiddeld op 47 ton. Dat is ruim 10 ton meer dan vorig jaar. Het onderwatergewicht is lager. Het ras Challenger scoort 45 ton per hectare in week 32. Er is bij dit ras geen vergelijking met vorig jaar.

Ook de proefrooiingen van het Belgische aardappelinstituut PCA laten bovengemiddelde opbrengsten zien. Het PCA rooide in week 32 bruto 42 ton Bintjes per hectare. Dat is 3 ton meer dan het tienjarig gemiddelde. Fontane zit op 48 ton, 10 ton meer dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.