AkkerbouwNieuws

Akkerbouw vreest voor marktprijzen

Doetinchem – Ook de akkerbouwsector zal niet aan de gevolgen van de Russische boycot gaan ontsnappen. “We snappen de acties vanuit de Europese Unie”, stelt Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). “Maar het doet zeer dat wij daar nu de dupe van worden.”

Vooral uien, pootgoedaardappelen en kolen en peen worden naar Rusland geëxporteerd. Het gaat niet om extreem hoge percentages, bij uien gaat het om circa 6 procent van de totale export die jaarlijks richting Rusland gaat. “Maar een kleine hoeveelheid die boven de markt blijft hangen, kan grote gevolgen hebben voor de prijs”, benadrukt De Jong. Naast de export die wegvalt is eigenlijk de grootste zorg dat de toch al niet denderende prijzen nu nog verder zullen zakken door het grote verwachte aanbod op de Europese markt. Chayenne Wiskerke, van uienverwerker Wiskerke Onions, ziet het nog niet zo somber in. “Als het zo blijft, gaan er klappen vallen. Maar uien gaan eigenlijk pas vanaf begin volgend jaar weer richting Rusland. Voor die tijd kan Rusland nog besluiten om de grens weer open te gooien.”

Bij pootgoed bedraagt het percentage van de export dat naar Rusland gaat zo’n 2 procent. Op consumptieaardappelen rustte al een importverbod. Of de pootgoedsector daadwerkelijk getroffen zal worden door de maatregel is nog onzeker. Op de Russische zwarte lijst staat enkel ‘aardappelen’, en aangezien het om een lijst van voedingsproducten gaat is het onduidelijk of pootgoed komend voorjaar wel Rusland in mag.

Beheer
WP Admin