AkkerbouwNieuws

Zomerhitte leidt tot groeistagnatie

Dinteloord /Dronten – Door de tropische warmte van de komende dagen stagneert de groei van veel akkerbouwgewassen. Suikerbieten- en aardappelplanten gaan ‘slapen’ als het zo heet is.

Vlak nadat Suiker Unie meldt dat er op de meeste plaatsen voldoende regen is gevallen na een droge periode, wordt het opnieuw droog. Door die eerdere droogte werden structuurplekken goed zichtbaar. De komende dagen krijgt het gewas het wederom niet makkelijk. “Bieten vinden het niet fijn als het boven de 25 graden komt”, zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. “Maar het gewas verdroogt niet meteen. De planten gaan slapen door hittestress en produceren dan minder. Hoeveel hangt van veel factoren af, zoals grondsoort en watervoorziening.”

Als het weer gaat regenen, hervatten de planten de groei. Later deze maand komt Suiker Unie met een nieuwe opbrengstprognose.

Paul Hooijman van DLV Plant verwacht dat het effect van het hete weer volgende week zichtbaar wordt in de akkerbouwgewassen. “De top gaat door de warmte van de komende dagen van de opbrengst af. Hopelijk maakt de financiële opbrengst dit goed.”

Hooijman noemt suikerbieten als voorbeeld: doordat het gewas onvoldoende wortels heeft en er ook nog eens veel vocht verdampt, worden problemen snel zichtbaar. “Hierdoor verwacht ik ook in de uien schade.”

Gewassen gaan slap hangen door het hete weer. “Pak vrijdagmiddag om drie uur maar eens een aardappelblad bovenin de plant vast. Slap en onnatuurlijk warm. Zo’n blad kan weinig hebben.”

Daarnaast is het in de luizenbestrijding bij pootgoed ook oppassen geblazen; de gebruikelijke middelen werken niet met heet weer. Dat vraagt dus om een aanpassing van de teler.

DLV Plant beproeft het gebruik van een zonnebrandmiddel in aardappelen. Daarmee is het gewas wellicht langer in de benen te houden.

Na zaterdag blijft het warm, boven de 25 graden, maar neemt tijdelijk ook de kans op regen- en onweersbuien toe.

Beheer
WP Admin