Akkerbouw

Nieuws 889 x bekeken

Winkelprijs Duitse vroege aardappelen lager

Berlijn - De consument in Duitsland betaalt dit seizoen zo'n 40 procent minder voor de nieuwe aardappelen dan vorig jaar. Dat constateert het Deutsche Bauernverband (DBV).

Volgens de boerenfederatie zijn de primeurs in grote lijnen allemaal gerooid. Al naar gelang de regio zijn bovengemiddelde volumes geoogst of gevoelige opbrengstverliezen geïncasseerd, vooral als gevolg van te weinig neerslag. De kwaliteit van de tot dusver gerooide primeurs noemt het DBV niettemin uitstekend.

De winkelprijzen liggen rond de 80 cent per kilo. Vorig jaar om deze tijd was dat dus tegen de €1,35. De telers krijgen uitgaande van de waarnemingen van landbouwmarktbureau AMI gemiddeld krap 22 cent (stand: week 27). Over de komende hoofdoogst is voorts nog weinig te zeggen. Wel is het zo dat het voor de aardappelen ingeruimde areaal niet veel groter of kleiner is dan vorig jaar, toen 9,6 miljoen ton op de markt kwam.

Of registreer je om te kunnen reageren.