AkkerbouwNieuws

Stro verhakseld door lage prijs

Halle – Akkerbouwers werken stro onder omdat de prijs te laag is om er balen van te persen en af te zetten. Doordat veehouders stro nodig hebben voor de structuur van het voer, kan de prijs stijgen.

DLV Plant adviseert akkerbouwers om het stro na de tarweoogst te verhakselen. Het is beter voor de grond. Op plaatsen gebeurt dat ook al, gelijk na de tarwe-oogst.

Ook Evert Wezinkhof van Essink Veevoeders merkt dat akkerbouwers eerder geneigd zijn om te verhakselen. “Structuurverbetering kost 80 euro per hectare”, legt hij uit. “Dus dat is de minimale prijs die een akkerbouwer voor zijn stro moet hebben. De prijs is nu best laag; zelfs voor tarwestro wordt 90 euro geboden.”

Ook zijn er geluiden over 50 euro los. “Als die prijs niet stijgt, komt er nog minder beschikbaar. Hier doet de akkerbouwer het niet voor.” Zeker niet in deze wisselvallige weersomstandigheden. “Bij twijfel wordt het hakselen. Akkerbouwers wachten dit jaar niet te land met die keuze om op het land te laten of te verkopen.”

In het buitenland is het aanbod niet veel groter, bijvoorbeeld door de opbrengst drukkende droogte in Spanje en Frankrijk. In Nederland is het stro vrij kort dit seizoen. Al met al redenen voor telers om het onder te werken in plaats van te verkopen. Wezinkhof verwacht dat dit leidt tot een prijsverhoging. “De voederwaarde  van gras is dit jaar zo hoog dat het structuur nodig heeft in de vorm van bijvoorbeeld stro of hooi. Het aandeel stro of hooi neemt dus toe in de rantsoenen.”

Het restproduct bierbostel is een kwalitatief goed alternatief, maar kost meer geld en werk.

Beheer
WP Admin