AkkerbouwNieuws

Schade in akkerbouw verwacht door zomerweer

Doetinchem – Het hete, zomerse weer van de komende dagen gaat opbrengst kosten in de akkerbouw.

Dat zegt Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant. “Boven de 30 graden krijgen gewassen en tik.” Aardappel- en suikerbietenplanten gaan slap hangen, uienloof verkleurt blauw en trips slaan hun slag.

Zaterdag wordt volgens de weerstations de warmste dag. Weeronline spreekt van opmars richting tropische hitte. Maar ook op vrijdag kan de thermometer de 30 graden-grens al overschrijden. De zon schijnt volop.

Akkerbouwgewassen zijn onvoldoende weerbaar tegen het droge en hete weer, omdat wortels beperkt zijn ontwikkeld door de structuurproblemen van de grond. “Als je nu langs percelen rijdt, lijkt alles er zo mooi op te staan”, zegt Hooijman. “Maar als je erin kijkt dan zie al best veel slijtage, vooral in de aardappelen.”

Hij verwacht dat het effect van het hete weer volgende week zichtbaar wordt. “De top gaat de komende dagen van de opbrengst af. Hopelijk maakt de financiële opbrengst dit goed.”

Hooijman noemt suikerbieten als voorbeeld: doordat het gewas heeft onvoldoende wortels heeft, en ook nog eens veel vocht verdampt, worden problemen snel zichtbaar. “Hierdoor verwacht ik ook in de uien schade.”

Beregenen

Wat Hooijman betreft staan akkerbouwers die kunnen beregenen in de startblokken. Maar liever niet overdag. “Een plens koud water op een heel warm gewas is niet verstandig. Bovendien werken druppels versterkend voor de zon. Het is beter om in de namiddag of avond te beregenen, dat zorgt ook voor wat verkoeling.”

Gewassen gaan slap hangen door het hete weer. “Pak vrijdagmiddag om drie uur maar eens een aardappelblad bovenin de plant vast. Slap en onnatuurlijk warm. Zo’n blad kan weinig hebben.”

Daarnaast is het in de luizenbestrijding bij pootgoed ook oppassen geblazen; de gebruikelijke middelen werken niet met heet weer. Dat vraagt dus om een aanpassing van de teler.

DLV Plant beproeft het gebruik van een zonnebrandmiddel in aardappelen. Daarmee is het gewas wellicht langer in de benen te houden.

Koeling

De hoge temperaturen hebben ook gevolgen voor de veehouderij. De melkaanvoer zal naar verwachting dalen. Ook groeien vleesvarkens en vleeskuikens minder als het erg warm is.

Goede koeling in de stal is essentieel in de intensieve veehouderij. Pluimveehouders hebben over het algemeen de koeling beter voor elkaar dan varkenshouders. Klimaatspecialist Frans Lemans raadt ondernemers aan tijdig na te denken over structurele mogelijkheden om te koelen. Hij ziet wel dat met een aantal eenvoudige maatregelen de ergste warmtegrillen buiten de stal zijn te houden

Vanzelfsprekend moeten inlaatopeningen en klimaatapparatuur goed zijn afgesteld. Isolatie bij luchtinlaatbakken en in de afdeling moet goed dicht zijn, anders wordt hete lucht in de afdeling gezogen.

Als reactie daarop gaan varkenshouders harder ventileren waardoor er nog meer warmte de afdeling binnenkomt. Eenvoudige maatregelen zijn het wit maken van het dak, ramen in de afdeling met kalk wit maken of dichtzetten met isolatieplaten en nevelkoeling aanleggen. Dat laatste kan goed werken, mits de installatie afslaat als de luchtvochtigheid te hoog wordt.

Rust

Verder is rust tijdens hete dagen belangrijk. Voer op koele momenten, houd voerbakken schoon en zet bij een lange warmteperiode voer in met een hogere energie waarde. Voldoende en fris water is altijd belangrijk, maar zeker tijdens een hittegolf.

Beheer
WP Admin