Akkerbouw

Nieuws 2842 x bekeken

Regen bedreigt kwaliteit graan in EU

Doetinchem – De regen in grote delen van Europa bedreigt de kwaliteit van het graan. In Nederland is het graan op veel plekken gaan legeren door de combinatie van veel regen en harde wind. Vooral de tarwe is in het afrijpingsstadium topzwaar en daardoor gevoelig voor legering.

In Duitsland ligt de gerstoogst bijna stil. Op sommige plaatsen is gisteren zo veel regen gevallen als normaal in een maand. In de deelstaat Rijnland-Palts is pas een derde van de gerst geoogst. Graantelers vrezen dat de gerst na legering niet meer overeind komt. De gerstoogst in Duitsland begon een week eerder dan normaal vanwege de milde winter.

Volgens het Franse marktbureau Agritel is het opgehouden met regenen in grote delen van Frankrijk. Maar de zorgen nemen toe dat de kwaliteit van tarwe en gerst achteruit is gegaan. Dat zou een tegenslag zijn voor de Franse telers. Een slechtere kwaliteit tarwe brengt minder geld op. Mede doordat Frankrijk vorig jaar een erg goede kwaliteit tarwe produceerde, exporteerde de EU afgelopen seizoen een record aan tarwe. Dat ondersteunde de tarweprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.