Akkerbouw

Nieuws 2464 x bekeken

Prima verwachtingen voor tarweoogst

Apeldoorn – Coöperaties CZAV en Agrifirm Plant verwachten een prima oogst van wintertarwe met een gemiddelde of iets boven gemiddelde kilo-opbrengst en een normale kwaliteit.

Volgende week barst de oogst los.

De weersvoorspellingen voor volgende week zijn goed. Dat betekent dat de wintertarwe-oogst volop gaat beginnen. Eerst in het Zuiden van het land, daarna steeds Noordelijker. Het graan is zo goed als rijp. Dat betekent dat de tropische temperaturen van de komende dagen waarschijnlijk niet leiden tot een noodrijp gewas.

"Hier en daar kan het voorkomen", zegt Kees Rijk van CZAV. "Maar over het algemeen is er vorig weekend overal voldoende regen gevallen en zit er voldoende vocht in de bodem. De granen zijn een heel eind rijp. Incidenteel begint dit weekeinde een teler met de oogst, maar bij goed weer gaat het gros volgende week echt beginnen."

Rijk verwacht heen spectaculaire wintertarweoogst. "Ik denk dat het normale hoeveelheden worden met een redelijk goede kwaliteit. Zeker weten doet niemand dit, want we zijn afhankelijk van de weersomstandigheden bij de oogst. Er zijn wat proefjes gedaan en dat lijkt prima."

Arco Amperse van Agrifirm Plant, heeft een soortgelijke visie. "Als het weer het toestaat, wordt er volgende week volop gedorsen. Dat is een week tot twee weken vroeger dan normaal. Het moment van aanvang verschilt per gebied en is afhankelijk van de omstandigheden. Het begint in Limburg."

Hij verwacht een normale oogst in het Agrifirm-gebied. "Misschien iets meer kilo's dan normaal."

Of registreer je om te kunnen reageren.