Akkerbouw

Nieuws 1194 x bekeken

Poolprijs Aviko: plus voor Agria's

Dronten – De hogere prijs voor het ras Agria valt op in de poolprijzen van Aviko Potato. Er was dusdanig veel vraag naar dit ras dat hiervoor €6 per ton meer wordt betaald dan de gemiddelde prijs van €154,05 per ton in de pool met voorverkoop.

Aviko Potato verklaart dat het een bijzonder seizoen was waarin de verwachting van de aardappelmarkt ver af lag van de realiteit van het gehele seizoen.

De aardappelmarkt begon in 2013 op een hoog niveau dankzij de lage verwachtingen en schaarste bij verwerkers door het koude voorjaar, gevolgd door warmte en droogte. Vooral de Duitse opbrengstverwachting voor aardappelen, een daling van 14 procent, zorgde voor een hoog prijsniveau tot half november. De goede nagroei en exportbeperkingen gooiden echter roet in het eten en de prijs zakte weg naar €50 per ton.

In de pool met voorverkoop is geprofiteerd van het hoge prijsniveau op de aardappeltermijnmarkt in de zomer en herfst van 2013. Ook maakte Aviko Potato in die periode gebruik van zijn recht om een deel van de poolaardappelen te kopen. Hiermee zijn fritesverkopen gedaan om het risico op een verdere prijsstijging van haar grondstof af te dekken. Volgens het bedrijf pakten beide keuzes uiteindelijk goed uit voor de telers. De gemiddelde prijs is uitgekomen op €154,05 per ton, in week 13, inclusief de kwaliteitstoeslag van €3,24.

Omdat de pool zonder voorverkoop pas kan beginnen als de oogst binnen is, kon deze pool met een prijs van € 143,78 minder profiteren van het hoge prijsniveau in de zomer en herfst.

Of registreer je om te kunnen reageren.