Akkerbouw

Nieuws 1285 x bekeken

Peenpool Agrifirm zakt naar €60 per kist

Apeldoorn – Agrifirm Plant betaalt deelnemers aan de winterpeenpool gemiddeld €60 per kist peen.

Door de kwaliteitsstaffel kan dit oplopen tot €65 per kist. Dit is meer dan de helft minder dan vorig jaar, toen gemiddeld €130 per kist werd uitgekeerd met een uitloop naar €153 voor goede kwaliteit.

De poolprijs is een gemiddeld gerealiseerde prijs van alle verkopen van december 2013 tot en met juni 2014. Agrifirm Plant, die de peenafzet heeft ondergebracht bij samenwerkingsconcept de Dutch Carrot Group, geeft aan dat het afgelopen afzetseizoen zeer moeizaam verliep.

Belangrijke oorzaken voor de tegenvallende afzetmogelijkheden waren het uitblijven van winterweer in heel Europa, de matige kwaliteit van de peen, veel aanbod uit het buitenland en het vroege voorjaar. In januari, februari en maart lag de prijs merendeels onder de kostprijs. In april raakte de prijs volgens Agrifirm in een vrije val door de veel te grote voorraad. In mei was er weinig meer over van de peenprijs; deze was gezakt naar nul of slechts enkele centen per kilo. Daarom noemt Agrifirm Plant de gerealiseerde prijs 'relatief goed'.

Dutch Carrot Group is sinds 2008 een samenwerkingsverband tussen Agrifirm Plant, Hiemstra en Koop Landbouw; een groot deel van de peenketen. Het product van telers uit Groningen, Friesland, Flevoland en Zuidwest-Nederland wordt gewassen en ongewassen afgezet in en buiten Europa.

Het is de enige peenpool van Nederland. Peen, doorgaans een vrij gewas, kan ook worden afgezet via daghandel en contracten voor levering afland en uit bewaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.