Akkerbouw

Nieuws 4308 x bekeken 20 reacties

Investeren in aanvoer van organische stof loont

Vredepeel - Aanvoer van een kilo effectieve organische stof is op de lange termijn een euro waard. Dat vertelde Janjo de Haan projectleider van het project 'Bodemkwaliteit op zandgrond' tijdens de velddag bodem en bemesting bij PPO in Vredepeel. Jaarlijkse aanvoer van organische stof aan bouwland levert op de langere termijn hogere gewasopbrengsten.

In het meerjarig bedrijfssystemenonderzoek op Vredepeel ligt onder andere een bedrijfssysteem waar met kunstmest en mineralenconcentraten in de mineralenbehoefte wordt voorzien naast een systeem waarin de mineralen via dierlijke mest worden aangevoerd. Binnen dit laatste systeem wordt gemiddeld 600 kilo extra effectieve organische stof aangevoerd. Bouwplanbreed levert dat een €600 per hectare hoger saldo op. Investeren in organische stof verdien je volgens De Haan ruimschoots terug.

De verschillen in gewasopbrengst tussen de beide systemen werden pas na 6 tot 7 jaar zichtbaar.

Het effect van een lage organischestofaanvoer is dit jaar in mais goed te zien. Half juli is de mais hier duidelijk korter en groeit minder egaal. De laatste paar jaar blijven de opbrengsten aan snijmais, aardappelen en prei 10 tot 15 procent achter in vergelijking met het systeem met een hogere organischestofaanvoer. Suikerbieten daarentegen laten wel een verschil in gewasstand zien, maar dit uit zich nog niet in een opbrengstverschil.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  zijn we met allemaal zowat biologisch, alleen beuren we de centen niet.

 • agratax2

  In het reken voordeel verdient de boer niets. Hij kan Euro 600 extra investeren in org. stof en voor Euro 600 vangen. Hier zit dus niet meer winst in dan het voldane gevoel van 'Ik heb een goede opbrengst'. Dit is duidelijk het gevoel van een onderzoeker, die denkt wat komt er meer binnen dan kan dat als extra uitgave gelden zonder te denken aan het feit dat de boer van deze extra inkomsten graag iets extra wil overhouden

 • Matthijs Verhagen

  Beiden het artikel niet gelezen ofwel compleet verkeerde conclusies getrokken. Het gaat om een vergelijking tussen mineralenconcentraten tegenover gewone drijfmest. Twee bemestingsproducten waar je als akkerbouwer niet of nauwelijks voor betaalt in NL. Nergens staat iets over biologisch en al helemaal nergens staat iets over 600 euro extra toebetalen.

 • ed12345

  Mathijs je slaat de plank helemaal raak daarbij komt dat vooral op zandgrond de mineralen zeker die van kunstmest snel uitspoelen waar organische stof ook nog een keer beter water vasthoud
  Met organische stof boer je op langere termijn vooruit

 • alco1

  Met onze bemestingsnormen verschralen we al vele jaren waardoor steeds meer uitspoeling, met als gevolg nog minder bemesten. Wanneer wordt er eens een keer ingegrepen in die neerwaartse spiraal die natuurfreeks veroorzaken, maar die geen enkel benul hebben dat de mens gevoed moet worden en de B.V. Nederland geld moet verdienen.

 • Zents beheer

  Al jaren hoor ik van afnemers van kippenmest korrels (63 % OS), verhalen met een zelfde strekking. Betere bevaarbaarheid fruit, beter wortel stelsel heesters en plantgoed, betere weerstand tegen ziekten en plagen en een hogere opbrengst. Juist de betere telers hoor je over bodemleven en investeren in je gronden voor de langere termijn.
  Alleen kwalijk dat beleidsmakers slechts kijken op korte termijn en sowieso geen benul hebben wat er onder hun voeten gebeurd.
  Daarom resulteert regelgeving over dierlijke mest slechts in verschraling en achteruitgang voor de langere termijn .

 • somporn

  Dat komt omdat leeghoofden aan de macht zijn die alleen goed voor hun zelf zijn(zakkenvullers)maar die om de gewone man niets geven.
  Het wordt tijd dat er eens goed met de bezem door de hele politiek gaat en dat er alleen maar vakmensen op de juiste plekken komen.
  Het is toch te gek voor woorden dat je met een zogenaamde wetenschappelijke opleiding in de `kunst`geschiedenis of andere wazige opleiding op bestuurlijke functies komt die niets met je opleiding van doen zijn.
  Het gaat erom wie (ipv wat) je kent om op de juiste plek te komen.

 • minasblunders1

  Klopt Zentsbeheer, maar zolang boeren zelf blijven praten over 'uitspoeling' (een uitvinding van lieden die omzettingen van mineralen even vergeten zijn mee te nemen in hun berekeningen en daarom maar praten over 'verliezen'), zal men niet zo snel het licht zien.

 • g.g

  dit is volgens mij geen nieuws.........

 • Mels

  Idd oud nieuws,wat mijn opa al wist heeftdit onderzoek aangetoond.
  Blijft over dat door de lage bemestingsnormen het moeilijk wordt om dit resultaat te bereiken. Zoals ik al eerder eens heb voorgesteld zou het goed zijn om boeren die met uitsluitend mest of mestproducten hun bemesting rond zetten te belonen met extra N en P. 20% meer lijkt me niet raar en we lossen direct het zogenaamde mest problem op. Wat er natuurlijk niet is maar dat terzijde...

 • BHE

  Best mensen

  stront er op

 • el

  Dat wist men100 jaar geleden ook al, toen werd de toplaag uit het veen naar huis gereden om te mengen met de schrale zandgrond zo ontstond een 'ess' waar men graan kon verbouwen

 • alco1

  @agratax. Waar lees jij dat extra investeren in organische stof 600 euro kost?

 • agratax2

  alco1. Ik lees 1 kg org.st. = 1 euro waard, omdat 600 kg x euro 1 = euro 600 oplevert. Het artikel begint met 1 kg org, st. mag Euro 1 kosten en er is 600 kg nodig om euro 600 meer opbrengst te genereren. Als ik het fout heb gelezen graag correctie van je. Iedere leverancier van org. st. zal dan ook met deze gegevens zijn prijs gaan bepalen en hierdoor wordt de winst voor de akkerbouwer afgeroomd, dit is decennia de manier van werken. De meeste meeropbrengst is steeds verdwenen in de zakken van de toeleveranciers en niet in de zak van de boer.

 • alco1

  @Agratax. MAG één euro kosten. Alles wat het minder kost is pure winst.

 • koestal

  Daarom is de de VAM vroeger in Drenthe opgericht om het huisvuil uit de grote steden op de Drentse arme gronden uit te brengen,die grond schreeuwde om organische stoffen

 • John*

  mestbeleid wordt er nu beter op dan, alle organische stof gaat samen met de fosfaat de grens over en hier gaan we bemesten met kunstmest wat op lange termijn een minder resultaat geeft. Wat is trouwens de fosfaattoestanden van de gronden? Heb eens gelezen dat biologische bedrijven die al jaren met compost bemesten extreem hoge waardes realiseren in de fosfaatwaarde.

 • blc1

  Een verhaal van een kilo bij een vondst van een ons.
  Organische mest in combinatie met anorganische meststof , op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid, in de juiste vorm en op de juiste plaats toegediend levert de topopbrengsten die we nodig hebben, dat weten we al sinds von Liebig omdat ook organische stof niet in het minimum mag raken.

  SMART FERTLIZATION heet dat tegenwoordig, dat levert geld op voor de teler , voor de meststoffenleverancier en voor de handel die verschillen in tijd, plaats en hoeveelheden moet overbruggen. De verdeling van de revenuen over deze partijnen is een kwestie van marktmacht :

  LEVE DE COOPERATIE zou ik zeggen.

  Ik roep daarom telers bij deze op zich aan te sluiten bij het initiatief van enkele gebruikers van precisiebemesters om te komen tot een cooperatie die de krachten van telers in geheel Europa bundelt bij de aankoop van gunstig geprijsde klimaatvriendelijke meststoffen, bij voorkeur afkomstig uit reststromen uit geheel Europa . Die stroom zwelt gestaag aan , het is nu tijd voor structurerend werk. Hanjo de Haan wijst ons erop, dat het hard nodig is nu te handelen.

  H.Bartlema Wageningen Landbouwcommunicatie BV

  en initiatiefnemer van de

  SMART FERTILIZATION COOPERATIVE EUROPE i/o

  tel 0651596092 en binnenkort : www.smartfertilization.eu

 • blc1

  JANJO de Haan, excuses !

 • landboer

  Lijkt mij allemaal vrij logisch alleen men maakte mij altijd bang met verhalen wat er allemaal wel niet voor rotzooi in de compost zit maar misschien valt het mee.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.