Akkerbouw

Nieuws 1990 x bekeken 5 reacties

Wereld heeft groot suikeroverschot

Brussel – De wereld heeft veel suiker beschikbaar. Het overschot komt dit seizoen 2013/2014 op 5,6 miljoen ton. Dat drukt de suikerprijs, stelt het Duitse marktbureau FO Licht.

De wereld produceert dit seizoen 181,2 miljoen ton suiker. Het verbruik ligt volgens FO Licht op 175,6 miljoen ton. De voorraden groeien zo hard de laatste jaren, dat de eindvoorraad op 1 oktober dit jaar groot genoeg is om 43,3 procent van het jaarlijkse verbruik te overbruggen. Zo'n hoge stocks-to-use-ratio is erg ongebruikelijk. Op 1 oktober 2010 bedroeg de ratio nog 35 procent.

Ook de EU heeft genoeg suiker beschikbaar. FO Licht schat dat de EU dit seizoen 16,8 miljoen ton bietsuiker heeft geproduceerd. Dat is weliswaar 600.000 ton minder dan in seizoen 2012/2013, maar meer dan de EU nodig heeft. Daarom heeft de Europese Commissie nog geen maatregelen genomen om de beschikbaarheid van suiker te vergroten.

De suikerprijs is zo laag, dat Europese importeurs nauwelijks gebruik maken van het CXL-importquotum voor Brazilië. Dat quotum bedraagt 334.054 ton suiker, maar er is slechts 9.000 ton van gebruikt. Volgens FO Licht zijn importeurs bang dat ze met overtollige suiker blijven zitten.

Laatste reacties

 • ed12345

  maak er maar ethanol van beter voor de luchtvervuiling en de kosten van opslag en tevens lagere buiten prijzen kunnen zo vermeden worden

 • denker123

  ed 12345 Er zijn dit jaar al 6 ethanolfabrieken failiet in Brazilie stond pas op AG web de subsidie is te laag.In de V.S.is er een grote campagne tegen ethanol uit mais omdat ze meer vervuilen[algen in de grote meren] dan er minder co uitgestoten wordt.,en er steeds meer mensen bijkomen die hun voedsel niet kunnen betalen.

 • aarthamstra1

  Even overleggen met oud minister Verburg.

 • Pe

  Laat die akkerbouwers maar veevoer telen! De markt zal het wel regelen.

 • ed12345

  Denker 123 maar in dit geval is het al suiker,Ik dacht dat het beter is er ethanol van te maken dan een soort her constructie van de vroegere boterberg Het zou voor de europese akkerbouwer erg onplezierig zijn als de bieten prijs inelkaar zakt Ik wist niet dat Brazil hun ethanol subsidieerde.Voor de amerikaanse landbouw was het een uitkomst.Goed 40 jaar terug produceerde de staat Iowa alleen, iets van 3/5e van de wereld korrelmais ,dat is om verschillende redenen nu wel even anders maar de USA cornbelt blijft het hoofdgewas mais. Dat liep in de lage prijzen jaren soms flux uit de hand er zijn jaren geweest dat de staat het opkocht en in verlaten zoutmijnen opsloeg Het zal voor Brazil met de rietsuiker ook wel eens in die richting gegaan zijn

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.