AkkerbouwNieuws

Veel zorg om phytophthora

Emmeloord – Phytophthora slaat dit jaar snel om zich heen in de aardappelteelt. Akkerbouwers moeten alle zeilen bijzetten in de bestrijding, maar het lukt niet overal.

Er zijn al percelen doodgemaakt vanwege de aantasting. Daar zit geen opbrengst onder.

Een perceel zetmeelaardappelen van 20 hectare werd vorige week doodgespoten met glyfosaat. Diverse biologische percelen zijn afgebrand, omdat ze niet meer te redden waren. Een catastrofe voor de betrokkenen, want er zit nog niets onder.

De aardappelsector maakt zich zorgen over phytophthora. “Zo erg heb ik het nog niet meegemaakt”, is bij een veelgehoorde opmerking in het veld. Telers spuiten elke vijf dagen.

Phytophthora was vroeg aan zet dit jaar, vooral in Flevoland en de Veenkoloniën. Veel factoren spelen de aardappelziekte dit seizoen in de kaart; door de zachte winter was er veel opslag en de snelle gewasgroei bij nat en warm weer belemmeren het spuitschema. Inmiddels komt phytophthora op bijna alle aardappelpercelen voor.

“Het gewas groeide drie bladetages per week, dat is met spuiten niet bij te houden”, zegt Olaf van Campen van gewasbeschermingsspecialist Adama. Dat geldt ook voor de plaatselijk extreme neerslag. “In de Veenkoloniën is in twee dagen tijd twee keer 112 millimeter gevallen. Normaal is phytophthora met chemie goed te controleren, maar bij zoveel neerslag houdt het op. Dit is zorgelijk.”

Bij adviesbureau Dacom zijn op donderdag 19 juni al 119 meldingen binnen van phytophthorahaarden, zo is te zien op de phytophthora-monitor op de Boerderijwebsite. “Er zijn een paar gevaarlijke periodes geweest en dat komt er nu uit”, verklaart Harm Germs van Dacom. In voorgaande jaren waren er in deze tijd zo’n tien meldingen gedaan. “Het leeft meer nu veel telers ermee worden geconfronteerd”, weet Germs.

Aardappeltelers zijn geneigd om alles uit de kast te halen om phyophthora te bestrijden, maar volgens Germs is dat nu eigenlijk niet nodig. “We zitten nu in een rustiger periode, met uitzondering van matig risico op vrijdag voor het Noorden en Noordoosten. Phytophthora bestrijd je vlak voor of vlak na een gevaarlijke periode.”

Pootgoedteler Teun de Jong, in het Friese Sint Annaparochie, heeft in geen jaren zoveel – weliswaar lichte – aantastingen gehad. “Het valt me tegen. We hebben hier niet eens zoveel wateroverlast gehad, de spuitschema’s zijn gesloten. Die sporen zijn van ver gekomen. Daarom moet je er ook bovenop zitten.”

Het spuiten kost volgens De Jong zo’n 40 euro per hectare aan middel. “Niet spuiten kost je uiteindelijk nog veel meer.”

“Op bijna alle percelen is wel wat te vinden”, zegt Paul Hooijman van DLV Plant. “Zo erg als dit jaar heb ik het nog niet eerder gezien.”

Op tijd spuiten met de goede middelencombinaties en snel weer terug komen is het devies. “Dat kost wel extra geld, maar ik ben blij dat we de middelen hebben. Dat was zeven jaar geleden wel anders. Toen was je in een jaar als dit aan de goden overgeleverd. Biologische telers zijn nu aan het branden en hebben dus geen opbrengst, want er zit niets onder. Daar kost het echt veel geld.”

Beheer
WP Admin