Akkerbouw

Nieuws 1295 x bekeken

Suiker Unie verwacht record suikerproductie

Dinteloord – De suikerbieten hebben op 8 juni de groeipuntdatum bereikt. Dat is 10 dagen eerder dan het langjarig gemiddelde. Als het groeiseizoen goed blijft lopen, verwacht Suiker Unie een recordopbrengst van 85 ton bieten en 15 ton suiker per hectare.

Op de groeipuntdatum bevatten de bieten gemiddeld 4 gram suiker. Het geeft een eerste indicatie van de te verwachten opbrengst. Directeur Gert Sikken van Suiker Unie maakt wel een paar kanttekeningen. "Het groeiseizoen duurt nog even en het weer kan tegen zitten. En niet alle bietentelers halen een topopbrengst. In regio's waar te veel neerslag is gevallen, hebben de bieten schade opgelopen."

Dat het groeiseizoen veel invloed heeft, bleek in 2011. Toen viel de landelijke groeipuntdatum op 4 juni en is 80 ton bieten per hectare geoogst. Maar de suikerproductie bleef steken op 13,6 ton. Het huidige record dateert uit 2009 met een productie van 79 ton bieten en 14 ton suiker per hectare.

Vorig jaar is 73.421 hectare bieten geteeld. Dit jaar groeide dat naar 75.000 hectare. Suiker Unie verhoogde de toewijzing voor dit jaar naar 108 procent. Telers kunnen naast de basisreferentie nog eens 8 procent extra bieten leveren voor de quotumprijs. Sikken houdt er rekening mee dat komende bietencampagne meer suiker wordt geproduceerd dan gemiddeld. "Afhankelijk van de afzetmogelijkheden schuiven we dan suiker door naar het volgende seizoen. We hebben nog geen besluiten genomen over de toewijzing voor oogst 2015."

Of registreer je om te kunnen reageren.