AkkerbouwNieuws

Snelle gewasgroei niet per se gunstig

Dronten/Dinteloord – De gewassen lopen drie weken voor op normaal, maar weersextremen laten hun sporen achter en leiden tot phytophthora-gevaarlijke omstandigheden.

Er is veel phytophthora in aardappelen en door langdurige nattigheid is stikstof verloren gegaan, zegt Paul Hooijman van DLV Plant. “De gewassen staan erbij alsof het eind juni, begin juli is. We staan er soms wel met geknepen billen bij, want het pootgoed is zo snel gegroeid dat er naar verhouding weinig loof op zit”, zegt Hooijman. “Andere gewassen zoals uien hebben lang in het water gestaan. Dat tekent zich af. Wie twijfelt aan wat extra stikstof strooien: doen. De planten hebben het hard nodig en straks is het te laat.”

Phytophthora is een grote uitdaging in dit natte en warme voorjaar. Ook deze week is de druk weer hoog door warm weer in combinatie met neerslag. Lokaal verstikken aardappelplanten door water dat tussen de ruggen kwam te staan.

Suiker Unie geeft aan dat een derde van de bietenpercelen begin deze week was gesloten. Gezien de weersvooruitzichten volgt de rest snel. Het zuidoosten loopt met 67 procent voor op de rest van Nederland. In de noordelijke provincies is nog maar 5 procent van de percelen dicht.

De plaatselijke wateroverlast heeft zijn sporen nagelaten, constateert ook de suikerverwerker. In Noord-Overijssel en zuidelijk Drenthe is de waterschade goed zichtbaar. Vooral het gebied tussen Emmen en Wijster, waar recent tot 90 millimeter viel in korte tijd. De schade in de bieten is nog moeilijk te schatten, maar Suiker Unie schat dat op zo’n 500 hectare schade is ontstaan.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin