Akkerbouw

Nieuws 863 x bekeken 1 reactielaatste update:23 jun 2014

Onderzoek naar grondontsmetting

Hillegom – De bloembollensector zoekt naar een alternatief voor het onlangs tijdelijk verboden grondontsmettingsmiddel metam-natrium. Het initiatief hiervoor komt van LTO Nederland en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de uitvoering is sectorbreed; van teelt tot onderzoek en bedrijfsleven.

De partijen zetten in op onderzoek naar biologische grondontsmetting in combinatie met preventieve maatregelen om besmettingen te voorkomen en technische mogelijkheden voor het luchtdicht afdekken van de bodem. Hiervoor worden onderzoeksvoorstellen ingediend bij de overheid onder het topsectorbeleid. Het bedrijfsleven trekt hiervoor zelf de portemonnee, maar vraagt ook een bijdrage van de overheid.

Door het tijdelijke verbod op metam-natrium, vanwege het risico voor de gezondheid van omwonenden, zijn er geen chemische middelen meer beschikbaar voor de grondontsmetting.

Eén reactie

  • JanWillemNatuur

    De volgende zin in het artikel hierboven trof mij: 'Door het tijdelijke verbod op metam-natrium, vanwege het risico voor de gezondheid van omwonenden, zijn er geen chemische middelen meer beschikbaar voor de grondontsmetting.? Er zijn dus geen middelen meer waarmee de grond ontsmet kan worden. Als er iets is dat de doodlopende weg aanduidt die ingezet is met dergelijke bestrijdingsmiddelen, dan is het deze zin. De landbouw die in oorlog is met de natuur is ten dode opgeschreven, want zelfs al zou je nog een bestrijdingsmiddel kunnen samenstellen, dan zal dit uiteindelijk geen effect meer hebben door de optredende resistentie. Hoe lang wachten we nog voordat we de landbouw schoon, veilig en duurzaam gaan bedrijven, niet met een zo groot mogelijke opbrengst, maar met als resultaat kwalitatief goed voedsel?

Of registreer je om te kunnen reageren.