Akkerbouw

Nieuws 1811 x bekeken

Nieuw bedrijf voor export pootgoed Algerije

Emmeloord – Schaap Holland is een samenwerkingsverband aangegaan met leveranciers en afnemers van pootaardappelen in Europa en Algerije. Het doel is om de export van pootgoed naar Algerije te bevorderen.

Het samenwerkingsverband heet ProPlants Europe en is eigendom van Schaap Holland, een Deens bedrijf, een Frans bedrijf en drie Algerijnse bedrijven. Volgens directeur Hans Geling van Schaap Holland brengt ProPlants Europe de hele pootgoedketen bij elkaar. "Het pootgoed wordt geleverd door de bedrijven in Nederland, Frankrijk en Denemarken. De Algerijnse bedrijven verzorgen de import en de distributie in Algerije. Zij bepalen hoeveel pootgoed ze kopen en uit welk land. ProPlants Europe levert het. Daardoor kunnen we grotere hoeveelheden leveren. We hebben meer zekerheid van betaling. En de Algerijnse bedrijven hebben een ruimere keuze."

ProPlants Europe is dinsdag opgericht, vertelt Geling. "We hebben twee jaar proef gedraaid. Dat is zo goed bevallen, dat we de samenwerking omzetten in een gezamenlijk bedrijf. We gaan het pootgoed leveren in zakken met de opdruk van ProPlants Europe."

Schaap Holland koos bewust voor een bedrijf gericht op de export naar Algerije. Geling: "Algerije is een grote importeur en koopt jaarlijks gemiddeld rond de 100.000 ton Nederlandse pootaardappelen. Dat is meer dan 10 procent van de Nederlandse export. ProPlants Europe is gericht op Algerije. Wellicht is het mogelijk samenwerkingsverbanden op te zetten voor andere landen, maar daar hebben we nog geen initiatief voor genomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.