Akkerbouw

Nieuws 1974 x bekeken

Akkoord over groene gewasbescherming

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), LTO Nederland, Artemis, Nefyto, Bionext en Natuur & Milieu hebben maandag een Green Deal Groene gewasbeschermingsmiddelen ondertekend.

De Green Deal moet leiden tot snellere toelating van middelen met een natuurlijke oorsprong en natuur-identieke middelen, in de categorie laagrisicostoffen.

"Met snellere en betere toegang van groene, laagrisicogewasbeschermingsmiddelen tot de markt snijdt het mes aan twee kanten. Het milieu en de bijengezondheid profiteren ervan en de producenten van deze middelen kunnen deze producten sneller op de markt brengen", zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over de afspraken.

Volgens de Europese verordening krijgen laagrisicogewasbeschermingsmiddelen op dit moment geen voorrang in de beoordeling. De samenwerkende partijen in de Green Deal willen versnelling van de beoordeling en de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen in Nederland en in Europa bereiken. De Tweede Kamer heeft hier, onder leiding van Lutz Jacobi (PvdA) on op aangedrongen.

De Green Deal gaat niet over de basisstoffen zoals zeep, melk en bier. In 2012 dreigde de Regeling Uitzonderingen Bestrijdingsmiddelen (RUB)-toelatingen voor dit soort middelen te vervallen, omdat deze toelating is strijd was met Europese regelgeving. Ctgb besloot in augustus vorig jaar de RUB-regeling nog niet in te trekken zolang er in de EU onduidelijkheid is over de procedure hiervan.

Of registreer je om te kunnen reageren.