AkkerbouwNieuws

Agrifirm betaalt €186,40 voor tarwe oogst 2013

Apeldoorn – Agrifirm Plant betaalt €186,40 per ton tarwe voor de oogst van 2013 in de basispool. Brouwgerst van de beste kwaliteit levert €200,20 op.

Deelnemers aan de basispool die geen voorschot ontvingen, krijgen €190,90 voor tarwe of €204,60 voor brouwgerst. Deze prijzen zijn inclusief een rentevergoeding van 4 procent over de niet-uitgekeerde voorschotten. Leden van de coöperatie ontvangen €1,75 per ton graan extra.

Volgens Agrifirm Plant weerspiegelen de poolprijzen goed de prijsbewegingen op de graanmarkt. In het voorjaar van 2013 daalde de tarweprijs. Die stabiliseerde tijdens de oogst rond €165 per ton. De opbrengstprognoses waren goed door het toegenomen areaal en de goede stand van het gewas.

Na de graanoogst stegen de prijzen tot bijna €200 per ton tarwe. Dat kwam door de goedlopende export vanuit Europa. Rond de jaarwisseling daalde de tarweprijs weer naar €180. Maar de onrusten rond Oekraïne en Rusland en droogte in de Verenigde Staten zorgden later voor een prijsstijging. De laatste weken dalen de tarweprijzen weer vanwege de grote voorraden en de verwachting dat de graanoogst vroeg valt dit jaar.

De gerstmarkt van oogst 2013 heeft de tarwemarkt op de voet gevolgd. In de oogstperiode was het verschil €5 per ton. Later groeide het verschil tot boven de €20.

De eindprijs voor tarwe voor de lange bewaarpool is €193,20 per ton. De prijs van brouwgerst komt op €201,60. Deze prijzen zijn op basis van levering in januari. Inclusief de bewaarpremie kan de eindprijs oplopen tot € 197,70 per ton tarwe.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin