Akkerbouw

Nieuws 1568 x bekeken

Termijnprijs aardappelen daalt naar €6,20

Met een slotprijs van €6,20 sloot de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt de week af op het laagste niveau van dit seizoen.

Het prijsverloop was bijzonder flauw de afgelopen week. De termijnprijs maakte een daling door van 8,20 euro naar 6,20 euro en verloor daarmee een kwart van de waarde. De daling heeft zich versneld na de afloop van het aprilcontract toen het duidelijk werd dat de verwachte  opleving van de export uitbleef. Door het vroege en groeizame voorjaar lijkt de aansluiting in tegenstelling tot vorig seizoen probleemloos te zullen gaan verlopen. Hierdoor is er weinig behoefte bij de verwerkende industrie om  volume bij te kopen in de effectieve markt.

De contractdekking in combinatie met voldoende aanbod van meeleveraardappelen zorgt voor een gebrek aan koopbelangstelling. Deze omstandigheden werden vertaald in een forse afwaardering van de Belgische en Franse noteringen.   Belgapom  zakte naar €5 (-2,0) en SNM leverde anderhalve euro in met een notering van €7,50 per 100 kg.

De nieuwe oogst bleef vandaag stabiel en lijkt nog niet rijp om veel lager te gaan. Met een omzet van 77 contracten sloot de termijnprijs voor april 2015 op €12 (onv.). De openstaande positie steeg naar 1.093 contracten.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.