Akkerbouw

Nieuws 1014 x bekeken

Suikeropbrengst zekerder door middelen

Bergen op Zoom – Een hoge suikeropbrengst op het Nederlandse bietenareaal wordt steeds meer een zekerheid door het beschikbare bladschimmelbestrijdingspakket. Dat constateert bieteninstituut IRS naar aanleiding van het beschikbaar komen van stemphyliumbestrijder Retengo Plust.

Stemphylium is naast cercospora, ramularia, roest en meeldauw een bedreiger van de suikeropbrengst. "Met de recente toelating van Retengo Plust is een stap gemaakt naar een betere beheersing van stemphylium, wat tot op heden onvoldoende te bestrijden was."

Het middel mag eenmaal per seizoen worden toegepast. Uit meerjarig IRS-onderzoek blijkt Retengo Plust een betere nevenwerking hebben dan de reeds beschikbare middelen tegen stemphylium Sphere en Spyrale. De overige bladschimmels worden door alle middelen effectief bestreden. Alleen Score 250 EC is iets minder effectief op meeldauw.

"Om resistentie bij de bladschimmels in suikerbieten te voorkomen, is het belangrijk om middelen af te wisselen en te zorgen voor een effectieve bestrijding", benadrukt IRS. "De bestrijding is effectief als er wordt gespoten bij de eerste aantasting. Te vroeg of te laat zijn is in dit opzicht gevaarlijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.