Akkerbouw

Nieuws 1853 x bekeken

Stand tarwe in VS verslechtert opnieuw

Washington – De tarwe in de VS scoort door droogte de slechtste stand in 18 jaar. Slechts 29 procent van de percelen staan er goed of uitstekend bij, meldt het ministerie van landbouw (USDA) in het wekelijkse Crop Progress Report.

Dat is 1 procentpunt lager dan vorige week

De weerberichten voorspellen regen in de zuidelijke staten, waar veel harde wintertarwe wordt geteeld. Analisten verwachten dat de regen te laat komt om de tarwe volledig te laten herstellen. In 1996 scoorde de tarwe nog slechter. In dat jaar viel op 20 mei slechts 27 procent van de tarwepercelen in de twee hoogste categorieën. Ook vorig jaar stond de tarwe er slecht voor met een score van 31 procent. In 2012 was de score 58 procent.

De slechte score van dit jaar wordt vooral veroorzaakt door droogte in de Plains, waar veel harde tarwe wordt geteeld. Ook nachtvorst tastte de tarwe aan. In Kansas beoordeelt het USDA slechts 12 procent van de tarwe als goed of uitstekend. In Texas is dat 11 procent. Oklahoma komt niet verder dan 5 procent. Daar wordt tarwe geoogst voor veevoer. In de Midwest, waar meer zachte tarwe vandaan komt, staan de gewassen er beter voor.

Ondanks de slechte score in de VS, daalt de tarweprijs vanwege de verwachte goede productie en de grote voorraden in de wereld. De prijsindex van de International Grains Council scoorde op dinsdag 243 punten. Dat is de laagste notering in ruim een maand.

Of registreer je om te kunnen reageren.