Akkerbouw

Nieuws 1594 x bekeken

Regen blokkeert oogst in Argentinië

Buenos Aires – De oogst van graan en soja loopt erg traag in Argentinië door de regen. Volgens de graanbeurs in Buenos Aires is pas 33 procent van de mais van het land. Normaal is de helft al geoogst. De sojabonen zijn voor 70 procent geoogst. Normaal is de soja-oogst al bijna klaar.

Volgens de graanbeurs maken boeren zich grote zorgen over de kwaliteit. Vooral bij mais is de ziektedruk door schimmels erg hoog. Volgens nieuwssite Agrimoney wordt het volgende week droog weer in de belangrijkste teeltregio's.

Ondanks de oogstproblemen verhoogt het Argentijnse ministerie van landbouw de oogstprognose voor mais met 3,1 miljoen naar 31,1 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en de Argentijnse graanbeurs houden het op een maisoogst van 24 miljoen ton.

Door de regen verloopt de inzaai van wintertarwe traag. Het ministerie verwacht een areaal van 4,5 miljoen hectare tarwe. Argentinië teelde vroeger veel meer tarwe. Maar door de heffing waar de overheid de export mee belast, zijn veel akkerbouwers de laatste jaren overgestapt van tarwe op gerst.

Of registreer je om te kunnen reageren.