AkkerbouwNieuws

Ongelijke gewasstanden door droogte

Wemeldinge – Door het oplopende neerslagtekort in het Zuidwesten wordt tweewassigheid waargenomen in verschillende teelten. Ook beginnen gewassen te ‘tekenen’ door een gebrek aan vocht.

Dat ziet Just Hamming van CropSolutions. Op delen van percelen staan gewassen als aardappelen boven, op andere delen niet. Planten liggen tussen de droge kluiten. Akkerbouwers voeren water aan dat om dat tegen te gaan. “Dat is niet alleen kostbaar, maar door de wind ook lastig”, zegt Hamming. “Water met een vrachtwagen aanvoeren – omdat je geen beschikking hebt over zoet water – is dubbel zo duur als beregenen met eigen water.”

Gewassen als vlas en zomergranen laten het  vochttekort goed zien. “Aan droogte gerelateerde verschijnselen als mangaangebrek duiken nu op.

Het Zuidwesten is volgens hem het grootste gebied met droogteproblemen, maar ze komen ook voor in onder andere Limburg en Oost-Nederland. “In de noordelijke teeltgebieden is juist niets aan de hand. Daar heeft het voldoende geregend.”

Ook op Twitter komen diverse berichten voorbij over beregenen. De oorzaak is droogte of in de fruitteelt vorst. De redenen zijn divers. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van plantuien, de opkomst van gewassen of om een aardappelperceel te kunnen frezen.

Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant meldt dat het droge weer nog niet echt tot problemen leidt in zijn werkgebied in Midden-Zeeland. “Bij korstvorming komt wel tweewassigheid voor.”

Voor de komende weken staat er meer neerslag op het programma, melden de weerstations, ook voor Zuidwest-Nederland.

Beheer
WP Admin