Akkerbouw

Nieuws 3883 x bekeken 7 reacties

Ongelijke gewasstanden door droogte

Wemeldinge – Door het oplopende neerslagtekort in het Zuidwesten wordt tweewassigheid waargenomen in verschillende teelten. Ook beginnen gewassen te 'tekenen' door een gebrek aan vocht.

Dat ziet Just Hamming van CropSolutions. Op delen van percelen staan gewassen als aardappelen boven, op andere delen niet. Planten liggen tussen de droge kluiten. Akkerbouwers voeren water aan dat om dat tegen te gaan. "Dat is niet alleen kostbaar, maar door de wind ook lastig", zegt Hamming. "Water met een vrachtwagen aanvoeren – omdat je geen beschikking hebt over zoet water - is dubbel zo duur als beregenen met eigen water."

Gewassen als vlas en zomergranen laten het  vochttekort goed zien. "Aan droogte gerelateerde verschijnselen als mangaangebrek duiken nu op.

Het Zuidwesten is volgens hem het grootste gebied met droogteproblemen, maar ze komen ook voor in onder andere Limburg en Oost-Nederland. "In de noordelijke teeltgebieden is juist niets aan de hand. Daar heeft het voldoende geregend."

Ook op Twitter komen diverse berichten voorbij over beregenen. De oorzaak is droogte of in de fruitteelt vorst. De redenen zijn divers. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van plantuien, de opkomst van gewassen of om een aardappelperceel te kunnen frezen.

Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant meldt dat het droge weer nog niet echt tot problemen leidt in zijn werkgebied in Midden-Zeeland. "Bij korstvorming komt wel tweewassigheid voor."

Voor de komende weken staat er meer neerslag op het programma, melden de weerstations, ook voor Zuidwest-Nederland.

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  In Otterlo hebben we vorige week in 1 uur 85mm gehad. Dat is ook meer dan genoeg !

 • aardappelboer

  Hier in het noorden ook, kunnen niet eens de mais zaaien zo nat is het. Sommige aardappelpercelen worden al over gepoot en er komen zeker waterplekken te voorschijn als alles boven staat.

 • boercees

  hier in het midden kunnen we het maisland zowat niet klaar maken , zo hard zijn de kluiten .

 • miniplaat

  Gisteren in Drenthe nog volledig er uit geregend, we waren aan het spitten, nu is zelfs het hoogste perceel onbegaanbaar door alle regen. We zijn bang als het nog lang aanhoudt dat we de korrelmais niet eens meer rijp krijgen aan het eind van het jaar.

 • aqwzsx12

  wordt geen boerenjaar als het regelmatig regent: ofwel moet er nu TE veel vallen en daarna zeer weinig, maar ja, hoop is de vader van de wens

 • henk 60

  Kunnen we misschien een vliegtuig laten vliegen en overal 10% van de aardappelen doodspuiten dan hebben we gelijk weer stemming in de markt. Het moet dan wel in juli gebeuren anders poten ze weer teveel.

 • frebo

  Hee Henk 60. Laat ieder dat zelf uit maken. Als je het niet ziet zitten zaai dan mais.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.